Skryté poklady Slovenska: Novou turistickou atrakciou by sa mala stať štôlňa v Železníku

2020-10-23 08:00:00 |   |    | 

Novou turistickou atrakciou by sa mala stať desaťročia nevyužívaná banská štôlňa Ladislav v Železníku, časti obce Sirk v Revúckom okrese. TASR to potvrdil starosta Daniel Fakla, podľa ktorého pracujú na jej sprístupnení.



 

Bude to sprístupnené pre turistov, ale teoreticky až na budúci rok. Bola tu inšpekcia z banského úradu na predbežnú ohliadku, keď bola štôlňa otvorená. Teraz ju musíme zatvoriť a niekedy na jar by mali pokračovať,“ priblížil Fakla.

Dodal, že zatiaľ nie je možné presne povedať, aký dlhý úsek štôlne sa podarí sprístupniť, keďže jej začiatok je trochu zasypaný. „Ťažko povedať, ako to bude vo vnútri vyzerať. Od toho bude závisieť aj termín sprístupnenia. Budeme sa však snažiť sprístupniť čo najviac zo štôlne,“ dodal starosta.

Vo vrchu Železník sa v minulosti nachádzalo najväčšie ložisko železnej rudy v Uhorsku a jej ťažba v tamojších baniach fungovala do roku 1965. V časoch najväčšieho rozmachu dávali prácu zhruba 1300 ľuďom.

 

Región okolo vrchu Železník približuje Náučný chodník malých netopierov

Samospráva v spolupráci s občianskym združením Skryté poklady Slovenska postupne zachraňuje zachované pamiatky z baníckej minulosti regiónu. Vlani zrekonštruovali banícku kaplnku, v súčasnosti revitalizujú banícke jazierko a postupne opravujú bývalé kino, v ktorom má vzniknúť múzeum, komunitné centrum i knižnica.

Prírodu aj históriu baníckeho regiónu okolo vrchu Železník predstavuje turistom Náučný chodník malých netopierov, ktorý pri obci Rákoš v Revúckom okrese v rokoch 2017 až 2020 vybudovalo tamojšie občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. TASR o tom informoval predseda združenia Július Pavelko.

Chodník meria 1,6 kilometra a má 14 stanovíšť. Je na ňom stúpanie aj klesanie s celkovým prevýšením 107 metrov, takže návštevníci, na rozdiel od mnohých náučných chodníkov v mestských parkoch, zažijú aj skutočný terén a môžu vidieť divú zver či vtáky,“ povedal Pavelko.

Dodal, že tabule majú rôznu tematiku, od lesného spoločenstva, histórie, cez baníctvo až po samotné netopiere. „Tie v tunajších starých banských dielach zimujú, majú tu zimujúce kolónie. Keď ich mapovala Spoločnosť pre ochranu netopierov (SON), tak ich tu našli zimovať okolo 14.000,“ podotkol predseda OZ.

Ďalším plánom do budúcnosti je podľa neho organizovať podujatia zamerané na nočné pozorovanie netopierov. „Je to veľmi krásna záležitosť. Do konca mája až začiatku júna vo večerných hodinách z otvorov banských diel vylietavajú v tisícoch,“ načrtol Pavelko.

Náučný chodník by však chceli využívať aj na hromadné akcie, na ktoré mienia pozývať i školy. „Padol tiež návrh na Deň netopierov, keďže SON organizuje Noc netopierov, ktorá je známou a veľmi obľúbenou akciou,“ poznamenal predseda združenia.

Ďalšou turistickou zaujímavosťou v Rákoši, ktorú takisto vytvorilo OZ Rákošská cächa, je expozícia prezentujúca dejiny baníctva v dedine i celom okolitom regióne. Združenie okrem toho v uplynulých rokoch vyznačilo dve turistické trasy, ktoré tvoria okruh cez obce Rákoš, Železník, Sirk a Červeňany.

Vo vrchu Železník sa v minulosti nachádzalo najväčšie ložisko železnej rudy v Uhorsku a jej ťažba v tamojších baniach fungovala do roku 1965. V časoch najväčšieho rozmachu dávali prácu zhruba 1300 ľuďom.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Branislav Caban
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa