Revúca

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Revúca



 

Revúca za svoj názov vďačí rovnomenného potoku. Najstaršia písomná zmienka o jej existencii sa datuje do roku 1357 a ako mesto sa prvýkrát spomína v roku 1557 v urbáriu Muránskeho snemu. To už sa Revúca spamätávala z nájazdov Turkov, ktorí na mesto zaútočili rok predtým.

V roku 1808 založili v meste Muránsku úniu, prvú účastnícku spoločnosť v Rakúsko-Uhorsku, podnikajúcu v metalurgickom priemysle. V 60. a 70. rokoch 19. storočia sa vďaka tomu Revúca stala jedným z centier slovenského národného a kultúrneho života. 21. apríla 1822 tu bola založená prvá slovenská knižnica a v roku 1862 aj prvé slovenské gymnázium. Stredná škola počas obdobia svojej existencie prilákala do mesta mnoho aktivistov, spisovateľov a politikov, ako napríklad Jána Francisciho, Júliusa Botta či Augusta Horislava Škultétyho.

Dnes je Revúca rozvinutým mestom, s počtom obyvateľov približne 12 tisíc.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Revúcej

 

PARKOVANIE

V centre mesta určite nebudete mať problém zaparkovať. V prípade, že miesto nenájdete priamo na ulici, k dispozícii sú aj dve nákupné centrá v tesnej blízkosti. Tie majú vybudované parkovacie plochy, ktoré môžu využívať aj vodiči, ktorí práve nenakupujú. Parko­vanie je v meste bezplatné.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Revúcej online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Múzeum prvého Slovenského gymnázia - návštevníkom ponúka pohľad do histórie gymnázia z rokov 1862 až 1874. Stále expozície sú nainštalované v štyroch miestnostiach a ich súčasťou je aj čierna kuchyňa, ktorá pripomína spôsob stravovania v prvej slovenskej strednej škole.

Rímskokatolícky kostol sv. Vavrinca -  neskorogotická stavba z druhej polovice 15. storočia, ktorá prešla v 17. storočí renesančnou úpravou. V hlavnom oltári sú osadené gotické tabuľové obrazy z obdobia okolo roku 1500. K ďalšiemu zariadeniu kostola patrí gotické pastofórium z 15. storočia a baroková krstiteľnica z červeného mramoru z 18. storočia.

Evanjelický kostol - klasicistická sieňová stavba z rokov 1784 až 1785. V priestoroch kostola sa nachádza rokokový oltár a kazateľnica, ktoré sú dielom majstra Jána Retsigera.

Mestský dom – klasicistická dvojpodlažná stavba z roku 1819. V minulosti slúžila ako strážna miestnosť, krčma, sklady, žalár aj kancelárie. V neskoršom období sa dokonca v dome hrávali divadelné predstavenia. Dnes je sídlom mestského úradu.

Mestká reduta - dvojpodlažná neoklasicistická budova mestského hostinca, známeho pod názvom Kohút, postavená v rokoch 1875 – 1876. Mestský hostinec bol po kostoloch treťou najväčšou stavbou v meste. V budove sa nachádzali hosťovské izby, reštauračné zariadenie a ďalšie spoločenské miestnosti.

 

VOĽNÝ ČAS

Park slovenských národovcov - nachádza sa v areáli budovy Prvého slovenského gymnázia.

Kúpalisko - ponúka tri bazény (33-metrový, 15-metrový a detský s dvomi toboganmi).

Náučná ekotrasa Gemerská zelená cesta – cyklistický koridor, ktorý prepája obce a mestá Revúca, Muráň a Tisovec. Trasa ma začiatočný bod na námestí, odkiaľ pokračuje smerom k bývalým revúckym kúpeľom. Ekotrasu môžu využiť peší aj cyklisti.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Národný park Muránska planina - ponúka množstvo zaujímavých možností pre turistiku. V národnom parku sa nachádzajú aj tri náučné chodníky, ktoré pokojne zvládnu aj deti.

Muránsky hrad - je pozoruhodný nezvyčajne vysokou nadmorskou výškou 935 metrov. Postavený bol v 13. storočí na útese s výhľadom na regionálnu obchodnú cestu. Jeho meno sa spomína prvýkrát v roku 1271. V roku 1760 bol hrad poškodený požiarom.

Kopec Kohút – je druhým najvyšším kopcom Stolických vrchov. Jeho svahy pokrýva hustý les s bohatou flórou a vďaka jeho výške si odtiaľ môžete vychutnať úžasné výhľady. Najčastejšími východiskami pre začiatok trasy sú obec Revúčka (časť Revúca) alebo dediny Muránska Zdychava a Čierna Lehota.

Muránska Zdychava -  v obci sa nachádza súbor ľudových zrubových domov a stodôl, ktoré sú pamiatkovo chránené.

Rákošský hrad - zrúcanina stredovekého hradu.

Jelšava - kedysi jedno z centier remeselníckej výroby na Gemeri. Okrem kaštieľa tu môžete obdivovať aj meštianske domy, historický cintorín a niekoľko sakrálnych stavieb. Zaujímavosťou sú tiež zvyšky múrov Jelšavského hradu.

Lovecký zámoček cára Ferdinanda Coburga na Prednej Hore - dnes je v ňom múzeum, ktoré približuje detaily zo života bulharského cára a jeho pôsobenie na Slovensku.

Vrch Železník - kedysi najväčšie ložisko železnej rudy v Uhorsku sa postupne stáva jednou z turistických zaujímavostí Gemera.

Ranogotický kostol Zvestovania Panny Márie v Chyžnom - pochádza z 2. polovice 13. storočia a jeho najvýznamnejšou pamiatkou je neskorogotický krídlový oltár z roku 1508 z dielne Majstra Pavla z Levoče.

Románska rotunda sv. Margity v Šiveticiach - bola postavená v 13. storočí a jej vnútorný priemer je  11,1 m, čo z nej robí najväčšiu stavbu svojho druhu v strednej Európe.

Romansko-gotický kostol Najsvätejšej Trojice v Rákoši - bol postavený približne v 13. storočí a pri kostolíku sa nachádza zvonica z 18. storočia. V interiéri kostola sa zachovali hodnotné fresky, z ktorých osobitnú pozornosť si zaslúži maľba Najsvätejšej Trojice v podobe sediaceho Boha s tromi tvárami a štyrmi očami.

Evanjelický kostol v Kameňanoch - bol postavený približne v 13. storočí a nachádza sa v opevnenom areáli na vyvýšenom mieste v strede obce. V podkrovnom priestore sa zachovali kvalitné monumentálne maľby zobrazujúce v nadživotnej veľkosti pravdepodobne uhorských kráľov sv. Štefana a sv. Ladislava.

Ochtinská aragonitová jaskyňa - je jednou z troch sprístupnených aragonitových jaskýň na svete a jedinou v Európe. V jaskyni možno nájsť množstvo foriem aragonitu, najvzácnejším takzvaný železný kvet, ktorý pripomína koral.

Štítnik - je výnimočný dochovaným historickým urbanizmom, ktorý sa v mestečku formoval od stredoveku okolo centrálneho námestia, ktorému dominuje stredoveký evanjelický kostol. Trojloďová gotická bazilika stojí na mieste staršej románskej stavby z 13. storočia a v interiéri sa nachádzajú rozsiahle plochy pokryté stredovekou freskovou výmaľbou. Veľmi zaujímavý je aj vodný hrad, ktorý plnil obrannú funkciu a chránil celú oblasť močarísk.

Ratková - pod strechou evanjleického kostola sídli najväčšia kolónia netopiera obyčajného a netopiera ostrouchého na Slovensku.

Skalný kaňon Čertova dolina - sa nachádza na západnom okraji Národného parku Muránska planina a vyznačuje sa výrazným krasovým reliéfom a zachovanými lesnými spoločenstvami s jedľou, smrekom, bukom a cennými listnáčmi. Preteká ňou Čertov potok a jeho skalnatým korytom vedie náučný chodník zbojníka Jakuba Surovca, ktorý dolinou podľa legendy unikal pred žandármi. Chodník tvorí okruh dlhý približne 4,7 kilometra s východiskom v sedle Zbojská a prevýšením 268 metrov.

Koprášsky viadukt - v Magnezitovciach je jednou z cenných technických pamiatok. Je dlhý 120 a vysoký 36 metrov a pripomína známejší Chmarošský viadukt pri Telgárte. Keďže po ňom nepremávajú nijaké dopravné prostriedky, je vhodný na prechádzky či cyklotúry.

 

INTERNET

https://www.revuca.sk/

 

APLIKÁCIE

Mesto Revúca – aplikácia vám ponúkne prehľad prírodných a kultúrnych pamiatok v meste a blízkom okolí, podujatia, tipy na výlety či dokonca prehľad ubytovacích a stravovacích zariadení. Nájdete v nej tiež dôležité a užitočné kontakty. Súčasťou aplikácie je čítačka QR a GPS navigácia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa