Rákošský hrad, Rákoš

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Rákošský hrad, Rákoš



 

Zo stredovekého hradu nad obcou Rákoš v okrese Revúca ostali len zabudnuté ruiny, ktoré ešte pred niekoľkými rokmi chýbali aj vo väčšine turistických máp.

 

História

História hradu nad obcou Rákoš sa začala písať po roku 1243, keď uhorský kráľ Belo IV. daroval územia v tejto oblasti rôznym šľachtickým rodom. Prvý písomný doklad o tomto hrade je z roku 1318 a ide o ukončenie jeho stavby vnukom Detrika Bubeka. Hrad sa v tom čase spomína pod názvom Kewy, čo ho spája s obcou a panstvom Kameňany. Okrem obrannej funkcie slúžil aj na kontrolu banskej činnosti, zničený bol v dôsledku vnútorných sporov v rode Bubekovcov. Od roku 1538 sa spomína už len ako zrúcanina.

 

Súčasnosť

Zo stredovekého hradu sa do dnešného dňa zachovali len pozostatky niektorých múrov, ktoré sú miestami široké až 1,2 metra. Najzachovalejší z nich sa nachádza na východnej strane hradu, zo severnej strany je zas dodnes jasne viditeľná hradná priekopa. Najväčšou dominantou Rákošského hradu je však oblúk vstupného portálu paláca.

 

Povesti a legendy

K hradu sa viaže povesť, podľa ktorej je skrytou podzemnou chodbou spojený s neďalekým kostolíkom.

 

Ako sa tam dostať

K Rákošskému hradu vedie z rovnomennej obce vyznačený turistický chodník. Prechádza cez zverník v správe štátneho podniku Lesy SR, vstupnú bránu si však návštevníci môžu samostatne a jednoducho otvoriť. Vo zverníku sa nachádza vysoká a diviačia zver či muflóny, turisti sa však nemusia stretu so zverou obávať.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Železník (9 km)

Ratková (9 km)

Jelšava (10 km)

Jelšavský hrad (14 km)

Revúca (22 km)

Ochtinská aragonitová jaskyňa (31 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa