Jelšavský hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Jelšavský hrad



 

Nenáročnú túru, spoznávanie histórie aj nerušený výhľad na mesto Jelšava a okolitý kraj ponúkne turistom výlet na Starý jelšavský hrad v okrese Revúca.

 

História

Jelšavský hrad sa prvýkrát spomína až v 15. storočí, ale dispozične ho radia medzi šľachtické sídla z druhej polovice 14. storočia. Bol postavený v dvoch stavebných etapách a jeho najvýznamnejším majiteľom bol jeden z najmocnejších mužov Uhorska tých čias Leustach z Jelšavy, z rodu Ratoldovcov, ktorému od roku 1392 patrila funkcia palatína, bol teda druhým mužom po kráľovi. Dôležitosť rodu i hradu súvisela aj s ťažbou železnej rudy.

Spoločenské postavenie Ratoldovcov v Uhorskom kráľovstve však časom upadalo a funkciu centra územia postupne prebral neďaleký Muránsky hrad. Zároveň s tým sa Starý jelšavský hrad pozvoľna vytrácal aj z dobových prameňov. O jeho definitívnom zničení nemáme informácie, ale najneskôr k tomu došlo pri vydrancovaní Jelšavy Turkami v roku 1566.

 

Súčasnosť

Samotný hrad je situovaný na úzkom hrebeni v nadmorskej výške 477 metrov nad morom. Jeho dodnes viditeľný pôdorys je tvorený štvorhranom s dĺžkou 57 metrov a šírkou 15 až 20 metrov. Do dnešných čias sa zachovali len zvyšky opevnenia, hranolovej veže, paláca a niekoľkých ďalších hradných objektov.

 

Ako sa tam dostať

Turistický chodník na Starý jelšavský hrad je vyznačený modrou značkou a začína sa pred MMJ na Námestí republiky. Meria zhruba 2,5 kilometra a z veľkej časti vedie po rovine popri rieke Muráň, zvyšok tvorí nenáročné stúpanie.

 

Otváracie hodiny

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Vstup so psom

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Zaujímavosti v okolí

Jelšava (5 km)

Revúca (12 km)

Rákošský hrad (14 km)

Vrch Železník (16 km)

Ochtinská aragonitová jaskyňa (15 km)

Ratková (23 km)

Národný park Muránska planina (23 km)

Muránsky hrad (25 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa