Muránska planina - poklad v srdci Slovenska

2021-10-01 12:00:00 |   |    | 

Muránska planina patrí medzi naše najmladšie národné parky. Je jednou z najzachovalejších krasových lokalít na Slovensku a oplýva množstvom povrchových i podzemných krasových javov.



 

Muránska planina je geograficky súčasťou Slovenského rudohoria. Štatút národného parku získala v roku 1997, patrí teda medzi najmladšie. Predtým bola od roku 1976 chránenou krajinnou oblasťou.

Podľa údajov Správy NP MP sa na jej území nachádza viac ako 250 jaskýň, 15 priepastí, vyše 50 ponorov a vyvieračiek, ale aj množstvo povrchových krasových javov – škrapy, krasové jamy, tiesňavy, skalné veže a ihly či skalné brány.

Muránska planina tiež oplýva mimoriadnou druhovou pestrosťou fauny a flóry. Typickou rastlinou planiny je lykovec muránsky, endemit a treťohorný relikt, ktorý tu pretrval milióny rokov a prežil aj zaľadnenie. Prirodzene sa tu vyskytujú veľké šelmy – vlk obyčajný, medveď hnedý a rys ostrovid.

Východiskom pre turistiku sú obce Tisovec, Muráň a Červená Skala, medzi atraktívne východiskové miesta pre turistov patria aj Závadka nad Hronom a sedlo Zbojská s rozhľadňou.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa