OBRAZOM V Bratislave zrekonštruovali vzácnu tepláreň Dušana Jurkoviča

2021-10-03 12:00:00 |   |    | 

Dušan Samuel Jurkovič je pravdepodobne najúspešnejším slovenským architektom. Jeho stavby sa vyznačujú osobitým, tzv. národným štýlom s odkazmi na slovenskú ľudovú kultúru. Patria k tomu najkrajšiemu, čo môžete vidieť u nás, ale aj na Morave a v Čechách. Jedno z diel prešlo rekonštrukciou.



 

Jurkovičovu tepláreň začali stavať v roku 1941 a dokončili ju v roku 1944. Tepláreň bola súčasťou priemyselného centra Bratislavy, mimo historického jadra mesta. Pre blízkosť prístavu a vlakovej vlečky vzniklo viacero továrenských stavieb, ako Cvernovka, Gumon, Kablo či rafinéria Apollo. Jurkovičova tepláreň bola projektom slovenskej energetiky.



Jurkovičovo dielo bolo zapísané do zoznamu kultúrnych pamiatok. Dušan Jurkovič je považovaný za zakladateľa slovenskej modernej architektúry. Jeho stavby majú široký záber, od rodinných víl, ľudovej architektúry, verejných stavieb a administratívnych budov až po stavby technického charakteru.

Tepláreň bola zrekonštruovaná v rámci projektu Sky Park by Zaha Hadid a stane sa domovom kancelárií, kaviarne a reštaurácie. Súčasťou objektu má byť aj multifunkčná sála či galéria moderného umenia.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dano Veselský
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa