Mohyla na Bradle

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Mohyla M. R. Štefánika na Bradle



 

Mohyla Milana Rastislava Štefánika na vrchu Bradlo pripomína vedca a politika, ktorý sa zaslúžil o vznik Československa. Pamätník, ktorý je dielom architekta Dušana Jurkoviča, slávnostne odhalili 23. septembra 1928.

 

História

Dušan Jurkovič bol osobným priateľom M. R. Štefánika. Po jeho smrti prišiel s myšlienkou pochovať generála a troch talianskych letcov, ktorí s ním zahynuli, na Bradle v nadmorskej výške 543 metrov nad morom. Jurkovič svoj návrh predstavil už v roku 1920, chýbali však peniaze. Vďaka podpore rôznych inštitúcií, ale aj bežných ľudí sa ich podarilo vyzbierať za sedem rokov.

Prípravné práce na výstavbu pamätníka z travertínu sa začali 17. júla 1927. Na mohyle nepretržite pracovalo počas 280 dní 150 až 200 robotníkov. Práce prebiehali na dvoch miestach súčasne. V kameňolome Dreveník na východe Slovenska ťažili spišský travertín, ktorý priamo tam opracovali na presne určené rozmery. Kvádre železnicou prepravili do Brezovej pod Bradlom a odtiaľ na Bradlo, kde ich druhá skupina skladala. Mohylu slávnostne odhalili 23. septembra 1928.

V roku 1947 navrhol Jurkovič rozšírenie mohyly na Bradle o dve nové terasy, ktoré mali slúžiť ako pamätník padlým letcom v 2. svetovej vojne. Po nástupe totalitného režimu sa už návrh nezrealizoval. Po roku 1948 boli slávnosti na Bradle zakázané, s výnimkou rokov 1968 a 1969. Mohyla počas socializmu chátrala napriek tomu, že bola kultúrnou pamiatkou. Po roku 1980 dokonca masív Bradla zámerne zalesnili borovicami na ploche 33 hektárov.

 

Súčasnosť

Rekonštrukcia pamiatky začala až po roku 1989 a trvala sedem rokov. Travertín bol poškodený v značnom rozsahu a vymeniť sa muselo až 30 percent obloženia mohyly.

Stavba má pôdorys obdĺžnika s orientáciou od západu na východ. Dolná terasa mohyly s rozmermi 93 m x 62 m s dvoma schodiskami je v nárožiach ukončená vatrovými komorami. Na hornej terase s rozmermi 45 m x 32 m s dvoma schodiskami sú štyri 12,5 m vysoké obelisky. Symbolizujú štyri obete leteckého nešťastia a zároveň štyri krajiny, v ktorých generál Štefánik pôsobil. Vrchol mohyly tvorí tumba (náhrobok), pod ktorým sa v hĺbke 10 metrov nachádza verejnosti neprístupná hrobka s telesnými pozostatkami Štefánika.

Areál Mohyly M. R. Štefánika na Bradle je miestom konania každoročných spomienkových slávností. Napriek rekonštrukcii mohyly problémom zostáva chýbajúca infraštruktúra pre stúpajúci počet návštevníkov Bradla.

 

Video

 

Ako sa tam dostať

4-kilometrová udržiavaná cesta vedia z mesta Brezová pod Bradlom až priamo pod mohylu, kde je k dispozícii menšie parkovisko. Samotná stavba je odtiaľ vzdialená asi 300 metrov.

 

Otváracie hodiny

Areál je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Areál je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Brezová pod Bradlom (5 km) - informácie o Mohyle M. R. Štefánika a o jej tvorcovi architektovi Dušanovi Jurkovičovi ponúka Pamätná izba Dušana Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom v Národnom dome Štefánikovom.

Košariská (10 km) - rodisko M. R. Štefánika, kde môžete navštíviť jeho rodný dom s múzeom.

Myjava (14 km)

Hrad Branč (16 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa