Na Strečne otvorili interaktívnu expozíciu, približuje majiteľov i dejiny hradu

2023-07-07 09:00:00 |   |    | 

Na hrade Strečno otvorili v pondelok novú interaktívnu expozíciu. Podľa riaditeľa Považského múzea v Žiline Michala Jureckého je rozdelená na časť o majiteľoch a správcoch hradu a časť o vojenských dejinách hradu.



 

Doplnil, že nová expozícia je prvou lastovičkou a naznačuje to, ako by mohli vyzerať expozície v celom hrade Strečno. "Táto časť je venovaná majiteľom hradu Strečno a zároveň vojenským udalostiam, ktoré sa viažu k hradu. Je to predovšetkým boj husitov a cisárskych vojsk v 15. storočí," priblížil.

Podotkol, že štúdiu expozícií v celom hrade spracovala pre múzeum externá firma, ktorá patrí medzi európsku špičku. "Vznikla na základe scenára kolegýň, archeologičky Andrey Slanej a historičky Martiny Bernátovej," dodal Jurecký.

Návštevníkov zároveň pozval na prvú tohtoročnú nočnú prehliadku hradu 19. júla. "Hrad skrýva rôzne tajomné príbehy. Jedným z nich je určite aj osud majiteľky Benigny Kiniži, ktorá údajne zniesla zo sveta troch manželov. Po prehliadke hradu čaká na návštevníkov pestrý program na nádvorí a poteší ich aj stredoveká kuchyňa Cechu Terra de Selinan," uzavrel riaditeľ Považského múzea.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa