Starhrad

2021-09-01 00:00:00 |   |    | 

Starhrad



 

Starhrad, známy aj ako Varínsky hrad, Warna či Owar sa nachádza na významnom mieste vo výške 475 m. n. m. rovno oproti Strečnianskemu hradu. Od roku 2017 je zapísaný medzi Národné kultúrne pamiatky Slovenskej republiky.

 

História

História tohto hradu siaha do 13. storočia a práve vtedy sa ešte nazýval Varín. Súčasný názov mu prischol až po roku 1384, teda po postavení Strečna, ktorý mal výhodnejšiu polohu z hľadiska vyberania mýtneho a ochrany vodného brodu.

Ako mnohé ďalšie, ani Starhrad sa nevyhol vlastníctvu Matúša Čáka, no patril aj do kráľovských rúk Bela IV. Hrad si žil svojím životom až do 18. storočia, kedy tam sídlila už len niekoľkočlenná posádka strážcov, no po ich odchode hrad už iba chátral.

Počas slovenského národného povstania bol v roku 1944 obsadený nemeckým práporom, ktorý využil výhodnú polohu vyvýšeného miesta a francúzski partizáni sa tak stali ľahkou obeťou ich ostreľovania. Hrad sa mal vraj stať aj útočiskom 1. československej armády Milana Rastislava Štefánika, údajne sa tak však nikdy nestalo.

 

Súčasnosť

Dnes sa ruiny Starhradu členia na dolný, stredný a horný hrad a ich pôdorys je predĺženého tvaru. Na najvyššom mieste stojí veža, ktorá je dodnes zachovaná až do výšky druhého poschodia. Na hrade bolo množstvo miestností na bývanie, ale aj sýpky, vodný mlyn, pivnice či hospodárske budovy. Z hradného vrchu môžete obdivovať Domašínsky meander.

 

Video

 

Povesti a legendy

Najznámejšia legenda hovorí o o nešťastnej láske hradného pána Starhradu, Milka, ktorý ľúbil richtárovu dcéru Marienku. Napriek ich láske a sľubu vernosti ju otec vydal za Vladimíra, pána Strečnianskeho hradu. Jej láska k Milkovi však neochladla, čo jej žiarlivý manžel nezniesol a svojho soka zabil. Nešťastná Marienka potom po nociach tajne chodila na jeho hrob v prestrojení mužských šiat. Vladimír sa preľakol, že by to mohol byť nejaký Milkov priateľ, ktorý ho túži pomstiť a tak si na rytiera jednej noci počkal a zabil ho priamo pri Milkovom hrobe. Bol veľmi prekvapený, že zabil svoju vlastnú ženu, no osud to tak nenechal a v tej chvíli doňho udrel blesk. Na druhý deň našli už len jeho zuhoľnatené telo.

 

Ako sa tam dostať

Trasa k hradu začína pri moste medzi obcami Strečno a Nezbudská Lúčka, kam sa dá zaparkovať. V blízkosti sa nachádzajú aj zastávky autobusovej a vlakovej dopravy. Od mosta vedú k hradu turistické značky červenej farby, cestu absolvujete za necelú hodinku.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Stredoveká dedina Paseka (3,7 km) - bola postavená autenticky podľa dobových stredovekých stavieb v podhradí. Pozostáva z piatich malých kompletne vybavených drevených domčekov so slamenými strechami.

Strečno (4 km)

Plavba plťou

Rozhľadňa na vrchu Špicák (3,6 km)

Rozprávkový les (4 km)

Žilina (16 km)

Budatín (18 km)

Hrad Lietava (26 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa