Budatínsky hrad

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Budatínsky hrad



 

Budatínsky hrad (alebo a zámok, prípadne skrátene Budatín) s prekrásnym udržiavaným parkom je pokladaný za jeden z najskvostnejších u nás. Stojí na sútoku riek Kysuca a Váh iba 6 kilometrov od krajského mesta Žilina.

 

História

Budatínsky hrad je jednou z najstarších pamiatok v Žiline, prvá písomná zmienka pochádza z roku 1321, kedy zomrel jeho majiteľ Matúš Čák Trenčiansky. Podľa odborníkov však pevnosť na nízkom skalnom brale nad sútokom Váhu a Kysuce vznikla už o niečo skôr, v 2. polovici 13. storočia.

Najstarší hrad pozostával z valcovitej veže a ďalších stavieb z dreva a hliny a bol obohnaný hradbou a vodnou priekopou. Na prelome 15. a 16. storočia prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, kedy bola vybudovaná nová hradba s vodnou priekopou. Do takto opevneného priestoru pribudli nové murované objekty, ktoré boli súčasťou tzv. Horného hradu. Hradba samotná bola z vnútornej strany obstavaná rozsiahlou budovou, ktorá tvorila Dolný hrad.

K ďalším zmenám došlo na prelome 17. a 18. storočia, hradby strhli a renesančné stavby nahradili nové priestory. Hrad tak nadobudol vzhľad zámku s barokovými prvkami. V roku 1849 ho však zasiahol rozsiahly požiar, a došlo k ďalšej prestavbe, pri ktorej boli zmenené aj fasády. Terajšia podoba zámku teda pochádza prevažne z polovice 19. storočia.

 

Súčasnosť

Budatínsky hrad s parkom je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou. Sprístupnené sú hradné priestory, baroková kaplnka aj park s 250 rokov starým platanom z polovice 18. storočia.

V hradbách možno navštíviť jedinečné múzeum drotárstva, aké nikde inde nenájdete. V múzeu vystavujú mnoho exponátov z drôtu, ktoré sú jedinečné svojho druhu. K dispozícii je aj druhé múzeum, ktoré prezentuje históriu Považského múzea, hneď vedľa hradu.

Počas sezóny sa v areáli konajú rôzne slávnosti, športové hry pre rodiny s deťmi, vystúpenia a trhy.

 

Video

 

Povesti a legendy

K zámku sa viaže povesť o nešťastnej láske dcéry majiteľa. Katarína Suňogová patrila k vychýreným krásaviciam a o jej ruku sa uchádzalo mnoho šľachticov. Jej však do oka padol Franko Forgáč a vznikla medzi nimi veľká láska. So žiadosťou o ruku vyvolenej však Forgáč nepochodil. Katarínin otec Gašpar už totiž dcéru sľúbil pánovi Vršatca Jakušicovi a zo svojho rozhodnutia nemienil ustúpiť.

Nešťastný Forgáč sa chcel ešte naposledy rozlúčiť so svojou milovanou, a tak prišiel za Katarínou tajne na Budatín. Keď však utekal, prezradil ho tieň a rozzúrený Suňog nechal neposlušnú dcéru zaživa zamurovať do výklenku veže. Odhodlaný Franko ju prišiel vyslobodiť, no to nahnevalo Jakušica a vyzval ho na súboj. Ten mal pre oboch milencov tragickú dohru – Forgáč padol a nešťastná Katarína sa musela vydať za pána Vršatca.

 

Ako sa tam dostať

Budatínsky hrad sa nachádza v rovnomennej žilinskej časti. Parkovať sa dá priamo pri bráne alebo pozdĺž prístupových ciest. Najbližšia zastávka Mestskej hromadnej dopravy je Námestie hrdinov.

 

Otváracie hodiny

Budatínsky hrad je otvorený denne od 7. do 18. hodiny. Hradné expozície sú v pondelky a utorky zatvorené, v ostatné dni sú sprístupnené od 9. do 16. hodiny (posledný vstup).

 

Vstup so psom

Vstup do hradného areálu (vrátane parku) je psom zakázaný.

 

Zaujímavosti v okolí

Žilina (4 km)

Lietava (11 km)

Bytča (17 km)

Strečno (15 km)

Starhrad (18 km)

Považský hrad (26 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa