Považský hrad (hrad Bystrica, Bystrický hrad)

2021-09-01 20:06:00 |   |    | 

Považský hrad (hrad Bystrica, Bystrický hrad)



 

Bystrický alebo Považský hrad stojí na strmom vrchu nad obcou Považské Podhradie a patrí k siedmim divom Trenčianskeho kraja.

 

História

Hrad Bytrica dal postaviť uhorský kráľ Belo IV. koncom 13. storočia v rámci ochrany uhorských hraníc proti Tatárom. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1316 a spomína prvého známeho majiteľa hradu, ktorým bol Matúš Čák Trenčiansky.

Medzi najvýznamnejších vlastníkov hradu patril rod Podmanických. Neslávne známi sú najmä bratia Ján a Rafael Podmanickí, drsní a nenásytní rytieri, ktorí trávili čas najmä lúpežnými výpravami a divokými oslavami.

Po ich smrti sa hrad dostal do vlastníctva rodu Balašovcov, ktorí si však v 30. rokoch 17. storočia postavili na úpätí hradného kopca pohodlnejší kaštieľ. V búrlivých časoch protihabsburských povstaní stáli Balašovci proti cisárovi, a tak bol hrad Bystrica niekoľkokrát poškodený. V roku 1740 ho opustili poslední obyvatelia a stavba začala chátrať.

 

Súčasnosť

Dnes je hrad v stave ruín. V rokoch 2011 – 2012 sa realizoval archeologický prieskum a rekonštrukcia, v rámci ktorej pribudla vyhliadka s ďalekohľadom, ktorá ponúka panoramatický výhľad na Bytčiansku kotlinu.

 

Video

 

Povesti a legendy

S hradom sa spája viacero povestí. Tá najznámejšia hovorí o krvilačných bratoch Podmanických, ktorí bezcitne plienili okolie. Nik si s nimi nevedel dať rady, nepomohla ani kliatba, do ktorej ich v roku 1542 uvrhla cirkev. Jedného jesenného dňa Rafael s družinou prepadol voz váženého sliezskeho rytiera, starého pána vážne zranil a jeho krásnu dcéru Hedvigu uniesol. Dievča zamkol v najlepšej komnate a prikázal ju strážiť, on sám ju však chodil navštevovať. Rafael sa do Hedvigy zamiloval a prosil ju o ruku, ona však jeho dvorenie vytrvalo odmietala.

Keď sa do hradu vrátil Ján, dozvedel sa, čo sa stalo a sám chcel vidieť tú dievčinu, čo pomotala jeho bratovi hlavu. Aj jemu sa na prvý pohľad veľmi zapáčila a chcel sa jej zmocniť pre seba, a tak sa bratia pobili a naplánovali súboj. Ostatní ich ale presvedčili, aby kvôli jednej žene nezahodili všetko, čo majú, a tak sa Podmanickí dohodli, že si o dievčinu zahrajú kocky. Hedvigu vyhral Ján a začal chystať svadbu.

Medzitým sa však naskytla ďalšia možnosť lúpiť, a tak sa bratia vybrali na ďalšiu výpravu. Rafael predstierajúc nevoľnosť sa vrátil na hrad a znova sa pokúšal o Hedvigu. Keď ho odmietla, rozhodol sa, že ju otrávi. Keď ju nemôže mať on, nebude ju mať nikto. Skôr, než sa však Hedviga stihla z jedu napiť, na hrad zaútočil jej brat, ktorý ju prišiel zachrániť. Sestru odviezol domov, no hrad vyraboval a nechal podpáliť. Zdesení rytieri si vraj po tejto skúsenosti vstúpili do svedomia, hrad opravili a stali sa poslušnými služobníkmi kráľa aj ľudu.

 

Ako sa tam dostať

Hrad stojí na kopci vo výške 497 metrov a dostanete sa k nemu pohodlnou prechádzkou z Považského Podhradia, kde sa dá aj zaparkovať. Pri miestnom kostole má tiež zastávku autobus MHD z Považskej Bystrice. Cesta od kostola k hradu trvá asi 20 minút a lemujú ju tabule náučného chodníka a žlté turistické značky.

 

Otváracie hodiny

Považský hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Považská Bystrica (5 km)

Manínska tiesňava (10 km)

Bytča (13 km)

Púchov (18 km)

Pružinská Dúpna jaskyňa (25 km)

Hrad Košeca (26 km)

Rajec (28 km)

Budatín (30 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa