Pružinská Dúpna jaskyňa

2020-07-01 12:00:00 |   |    | 

Pružinská Dúpna jaskyňa



 

Pružinská Dúpna jaskyňa patrí k najstarším známym jaskyniam na Slovensku. Predpokladá sa, že vznikla pred viac ako 10 miliónmi rokov v druhohorných vápencoch pôsobením podzemného vodného toku. Jaskyňa je dlhá približne 300 metrov, miestami široká až do 20 metrov a vysoká do 5 metrov. Verejnosti je však prístupná len jej časť. V zadnej časti chodby sú mohutné kvapľové stalagmity a stalagnáty, zaujímavosťou je výzdoba z mäkkého sintra (jaskynného tvarohu), ktorý lieči choroby dýchacích ciest.

Jaskyňa je zimoviskom viacerých druhov netopiera.

 

Objavenie

Pružinská dúpna jaskyňa je známa ľuďom odnepamäti, prvý raz sa písomne spomína v roku 1860, roku 1894 ju preskúmal známy trenčiansky župný lekár, prírodovedec a múzejník Dr. Karol Brančík, ktorý vyhotovil aj jej prvú mapu.

 

Ako sa tam dostať

Pružinská Dúpna jaskyňa sa nachádza neďaleko obce Pružina v okrese Považská Bystrica. Vchod do jaskyne nájdete v nadmorskej výške 590 metrov nad morom, vo svahu Čierneho vrchu pri Priedhorí. Z Pružiny, miestna časť Predhorie vás k nej dovedie 1,9 km dlhý náučný chodník. Začína pri Pizzérii pod orechom (kde sa dá aj parkovať) a v záverečnej fáze kopíruje strmú cestu lesom, kde prekonáte 100 výškových metrov.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy: Pružina, Priedhorie (bus)

 

Vstupy a otváracie hodiny

Jaskyňa je dostupná pre verejnosť od 1. mája do 31. októbra. Návštevu jaskyne je vhodné dojednať na tel. 0905 488 028. Pre návštevu jaskyne je potrebné mať vhodnú baterku (najlepšie čelovku), pevnú turistickú obuv a vhodné oblečenie do jaskyne.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa