Považská Bystrica

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Považská Bystrica



 

Považská Bystrica leží na severozápadnom Slovensku medzi Trenčínom a Žilinou. Stopy najstaršieho osídlenia predstavuje niekoľko úlomkov kanelovanej keramiky bádenskej kultúry z neskorej kamennej doby, starých asi 4500 rokov. Prvá písomná zmienka o Považskej Bystrici sa však viaže až s rokom 1316 a spája sa s menom Matúša Čáka Trenčianskeho.

Dejiny mesta sú úzko späté s dejinami Bystrického (Považského) hradu a jeho majiteľmi Podmanickými. Mimoriadne cenným svedectvom vnútorného života mestečka je listina nazvaná "Articuli Podmanickyani" z 2. januára 1506, ktorou Ján Podmanický ustanovuje v 30 článkoch obecný štatút mesta Bystrica. Okrem iného sa v nej spomínajú cechy: mäsiarsky, tkáčsky, čižmársky a existencia "ľudovej" školy.

Hoci v 16. storočí nastali ťažké časy a mesto bolo niekoľkokrát vydrancované, predsa získalo aj niekoľko nových privilégií.  Skutočnou pohromou bolo 19. storočie, keď mestečko stíhali povodne, požiare a epidémie. Rozvoj spoločenského života nastal zas až po roku 1918. Vznikali rôzne spolky, školy, menšie podniky. Veľkým prínosom pre mesto bolo preloženie výroby bratislavskej muničnej továrne firmy Roth (1929). V roku 1948 sa Považská Bystrica stala okresným mestom.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Považskej Bystrici

 

PARKOVANIE

V meste je viacero parkovísk. V pracovných dňoch spoplatnené v čase od 8:00 do 18:00, v sobotu od 8:00 do 12:00 sumou 0,70 EUR na hodinu.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Považskej Bystrici online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Považský hrad - je dominantou mesta (veže mesta sú symbolom mesta na erbe). Podľa predpokladov bol postavený v roku 1128, v písomných dokumentoch sa prvý raz nepriamo spomína až v roku 1316 v čase Matúša Čáka Trenčianskeho. Hrad kedysi patril medzi najväčšie, dnes sú však z neho len ruiny

Kaštieľ v Orlovombol postavený v roku 1612 v renesančnom slohu, v roku 1733 bol prestavaný v barokovom slohu a rozšírený. Arkádový dvor bol doplnený ústrednou fontánou s barokovými prvkami.

Kaštieľ v Jasenici - pôvodne renesančná stavba z roku 1618, koncom 18. storočia zbarokizovaná a ďalej upravovaná v 19. a 20. storočí. V zrekonštruovanom kaštieli je v súčasnosti umiestnené detašované prírodovedné pracovisko a expozičné a výstavné priestory Vlastivedného múzea v Považskej Bystrici.

Kostol Navštívenia Panny Márie - je hlavným kostolom mesta. Bol postavený v 14. storočí v gotickom slohu, dnešná podoba však pochádza z roku 1940. Z pôvodnej stavby zostalo zachované presbytérium, veža a severná časť obvodného muriva lode. Novodobé vitrážové okná sú vyhotovené podľa návrhu Vincenta a Viery Hložníkovcov z roku 1951. vzácnosťou sú aj renesančné epitafy.

Kaplnka sv. Helenyz roku 1728 stojí na kopci nad mestom.

Kalvária – súbor 14 samostatných sakrálnych stavieb, z toho trinástich kaplniek, predstavujúcich výjavy z ukrižovania Ježiša a súsošia ukrižovania umiestnených nad kopcom zvaným Kamenec. Komplex bol vybudovaný v rokoch 1805 – 1807 v klasicistickom štýle.

 

VOĽNÝ ČAS

Krytá plaváreň - nachádza sa v športovom areáli MŠK na Ulici športovcov 2113. Plaváreň ponúka v rámci služieb veľký bazén (25 x 15 metrov s hĺbkou 1,3 až 1,8 metrov) s teplotou vody cca 26 °C  a malý bazén (7x3,5 metrov s hĺbkou 0,85 metrov) s teplotou vody cca 31 °C. Časový rozvrh na základe konkrétnych dátumov, ako aj aktuálny cenník, nájdete tu.

Letné kúpalisko – nájdete na sídlisku Lány. Čaká vás tu veľký bazén (44x25 metrov), detský bazén, tobogán, stánky poskytujúce občerstvenie, možnosť zapožičať si ležadlá a slnečníky, plážové ihrisko, detské hojdačky a trávnatá plocha na slnenie sa.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Prečínska skala - chránená prírodná pamiatka. Morfologicky zaujímavý súbor skalných útvarov s výskytom chránených druhov rastlín a živočíchov.

Bosmany - prírodná pamiatka pozostávajúca z troch skalných veží.

Zrubová zvonica v Briestennom - v Strážovských vrchoch v podhorskej obci sa nachádzajú významné zvyšky svetskej zrubovej architektúry. Pozoruhodná je najmä zrubová zvonica z 19. storočia, ktorá je zaradená i do zoznamu kultúrnych pamiatok.

Hrad Vršatec - najvyššie položený hrad na vápencovom brale na Slovensku. Bol postavený v 13. storočí nad obcou Vršatské Podhradie, odkiaľ k nemu dnes vedie asfaltová cesta. Z ruín sa otvára nádherný výhľad na celé Vážske podolie, Strážovské vrchy a Veľkú Fatru. 

Kaštieľ v Klobušiciach - klasicistický kaštieľ z obdobia okolo roku 1840. Spred neho je pekný výhľad na skupinu skál Vršatca západnej časti Ilavskej kotliny, na východ od kaštieľa je zachovaný anglický park prístupný priamo z hlavnej cesty. V súčasnosti tu sídli Slovenské národné múzeum v Bratislave.

Hrad Košeca - na skalnatom kopci medzi Veľkým a Malým Košeckým Podhradím sa nachádzajú pozostatky hradu z 13. storočia. K už len nepatrným zvyškom hradu vedie z obce značkovaný chodník. Je tu krásny výhľad na Vápeč a Strážovské vrchy.

Ilavský hrad - vznikol pravdepodobne v 12. storočí. Areál bol niekoľkokrát prebudovaný a slúžil ako hrad, kostol, kláštor, krajinárska trestnica. Bývalý kláštorný, neskôr farský kostol slúži dodnes svojmu účelu, hradný komplex slúži ako nápravnovýchovné zariadenie.

Kostol svätej Žofie v Pružine - pochádza zo 14. storočia, v roku 1850 bol zrekonštruovaný. Pri kostole je Kaplnka sv. Žofie, ktorá bola upravená na spôsob lurdskej jaskyne. Okolo kostola je Kalvária Sedembolestnej Panny Márie, ktorá má sedem zastavení a kalvária Umučenia Pána, tá má štrnásť zastavení.

Súľovské skaly - sa rozpínajú nad obcou Súľov-Hradná. V súčasnosti im prináleží štatút národnej prírodnej rezervácie v rámci Chránenej krajinnej oblasti Strážovské vrchy. Na výmere 543 hektárov sa tu chráni jedinečný skalný reliéf s prislúchajúcou flórou a faunou.

Súľovský hrad - pochádza z prvej polovice 15.storočia. Situovaný je v masíve vrchu Roháč a tak sa aj kedysi volal. V dôsledku svojej strategickej polohy bol využívaný na pozorovanie a stráženie okolitých ciest, a to až do roku 1730. K zrúcanine vedie niekoľko turistických chodníkov a výstup nie je náročný. Cesta však vedie pomedzi skalné útesy, preto nie je celkom vhodný pre najmenšie deti.

Hlbocký vodopád - jedinečná prírodná atrakcia, ktorú mohli obdivovať aj diváci obľúbených rozprávok Perinbaba, Soľ nad zlato, Sokoliar Tomáš a Dúhenka.

Kotešová - obec s renesančným kaštieľom

Žilina -  rozvinuté krajské mesto s nádhernou prírodou a historickým jadrom

Byča - malebné mesto s vzácnym kaštieľom.

Hričov - ruiny hradu ponúkajú nádherné a fascinujúce výhľady na Žilinskú kotlinu.

Rajec - je centrom Rajeckej doliny. Historické centrum mesta tvorí štvorcové námestie s budovami zo 16. až 19. storočia. Tam stojí aj najvýznamnejšia budova, renesančná radnica zo 16. storočia. K najvýznamnejším pamiatkam mesta patrí aj Kostol sv. Ladislava z prvej polovice 14. storočia.

Rajecké Teplice - moderné kúpele s termálnymi prameňmi.

Kúpele Nimnica - najmladšie kúpele na Slovensku. V štyroch liečebných domoch sa liečia nešpecifické ochorenia dýchacích ciest a chorôb z poruchy látkovej výmeny. Atraktivitou je vodná nádrž Priehrady mládeže. Turistický chodník vedie na výhľadový vrch Holíš, pod ktorého úpätím je salaš.

Manínska a Kostolecká tiesňava - unikátne skalné útvary v Strážovských vrchoch.

Beluša - významná obec s kostolom z 13. storočia.

Púchov - rozvinuté mesto s viacerými pamiatkami

 

INTERNET

https://www.povazska-bystrica.sk/

 

APLIKÁCIE

Považská Bystrica - oficiálna aplikácia mesta, ktorá informuje o aktualitách a novinkách. Poskytuje tiež informácie o občianskom vybavení, dôležité telefónne kontakty a odchody autobusov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa