Hrad Košeca

2020-09-01 15:47:00 |   |    | 

Hrad Košeca



 

Z hradu Košeca sa dodnes zachovali zvyšky múrov a zopár skál, kedysi to však bolo hrdé sídlo s pohnutou históriou.

 

História

Prvá písomná zmienka o hrade Košeca pochádza z roku 1312, zmieňuje sa o ňom vtedajší kastelán hradu Loránd. Majiteľom hradu bol Matúš Čák Trenčiansky, po jeho smrti prešiel niekoľkými majiteľmi. Bol v rukách kráľa, vlastnilo ho aj niekoľko významných šľachtických rodov.

V 15. storočí sa majiteľmi hradu stala rodina Lieskovských, nazývaná tiež Kasai, čiže Košecký, pod vládou ktorých nastal hospodársky rozvoj okolitých majetkov i hradu. No keď sa otvorene pridali k husitom, za zradu im Matej Korvín odňal v roku 1462 Košecký hrad aj s panstvom. Novým majiteľom sa stal Blažej Maďar. Rodina Košeckých s husitmi sa potom takmer tri desaťročia o hrad bili a striedavo sa stávali jeho pánmi.

Zničenie hradu však spája s rodom Petrócziovcov (Petrõczy). Štefan Petróczi sa vymedzil voči cisárovi Leopoldovi I. po jeho nástupe na uhorský trón. Stal sa účastníkom príprav  Vešeléniho sprisahania a spolutvorcom nápadu na únos panovníka. Cisára chceli uniesť na poľovačke pri Viedni do hradu Košeca, kde by ho držali dovtedy, kým by sa nezaviazal splniť všetky ich požiadavky. Cisár sa o sprisahaní dozvedel, Štefana Petrócziho predvolali na súd do Bratislavy. Ten však ušiel do Sedmohradska, v neprítomnosti ho odsúdili na smrť sťatím.

V roku 1670 cisár využil sériu nepokojov na území dnešného Slovenska, Košecký hrad obsadili cisárske vojská a zbúrali ho. Existuje viacero verzií o zbúraní hradu. Jedna hovorí, že ho podmínovali a vyhodili do vzduchu, druhá hovorí, že ho dal zbúrať generál Heister. Asi najpravdepodobnejšia verzia je, že cisárske vojsko hrad počas roka zdemolovalo a následne vyhodili do povetria hradné múry, bašty a základy. Týmto sa spečatil osud Košeckého hradu, ktorý sa premenil na zrúcaninu.

 

Súčasnosť

Dodnes sa z hradu Košeca zachovali len zemné hrádze, ktoré boli pravdepodobne obvodovými múrmi, a náznak oblúku. Ten je zrejme pozostatkom po delovej bašte. Lokalita ponúka pekné okolité výhľady na Strážovské vrchy, Košecké Podhradie i vzdialenejšie okolie.

 

Video

 

Povesti a legendy

Podľa starých povestí vraj košecký hrad založil rytier Smaragdus, vodca rádu templárskych rytierov, keď sa vracal so svojou družinou z Palestíny. 

 

Ako sa tam dostať

Hrad sa vypínal nad údolím Podhradského potoka neďaleko obce Košecké Podhradie asi päť kilometrov od strediskovej obce Košeca v Ilavskom okrese. Výstup nie je namáhavý, bez problémov ho zvládnu aj rodiny s deťmi.

 

Otváracie hodiny

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Vstup so psom

Zrúcanina je voľne prístupná.

 

Zaujímavosti v okolí

Čičmany (21 km)

Lednický hrad, Lednica (20 km)

Púchov (23 km)

Trenčianske Teplice (25 km)

Skalka pri Trenčíne (26 km)

Považský hrad (26 km)

Považská Bystrica (27 km)

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa