Lednický hrad, Lednica

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Lednický hrad, Lednica



 

Lednica patrí k najťažšie prístupným hradom u nás.

 

História

Lednický hrad sa vypína na strmom brale neďaleko Púchova, ktorý bol obývaný už na prelome letopočtov. Približne v 9. storočí tu stálo opevnené slovanské sídlisko a na jeho základe vyrástol v polovici 13. storočia ťažko dostupný hrad. Prvá písomná zmienka o ňom je z roku 1259.

Na Lednici sa v priebehu dejín vystriedalo mnoho majiteľov, k tým najznámejším patril Matúš Čák Trenčiansky, ale aj Rákociovci, lúpežní bratia Podmanickí či Maťašovskí. Hradu sa stalo osudným protihabsburské povstanie, keď ho cisárske vojská vypálili.

Hrad Lednica kedysi tvorili tri časti. V tej najnižšej boli obranné bašty, maštaľ, voziareň s kočmi a kováčska dielňa. Cez padací most a tunel vytesaný do vápencovej skaly sa prešlo na nádvorie, ktoré bolo srdcom hradu. Odtiaľ sa dalo prejsť aj na pozorovateľňu s výhľadom.

 

Súčasnosť

Hrad Lednica sa zachoval v podobe ruín, ktoré naznačujú jeho bývalú podobu. K najväčším turistickým lákadlám patrí 10-metrový tunel v skale, ktorý vedie na nádvorie. Po oceľovom rebríku a 80 schodmi vytesanými do skaly sa dostanete aj na pozorovateľňu, ktorá však býva zatvorená v prípadoch, že tam hniezdi výr skalný alebo sokol sťahovavý.

Cestou na hrad sa môžete zastaviť aj pri Katarínkinom prameni, ku ktorému sa viaže zaujímavá povesť. Kedysi k nemu chodieval aj Ján Amos Komenský.

 

Video

 

Povesti a legendy

Pod Lednickým hradom vyviera Katarínkin prameň, ktorý pripomína príbeh lásky a vernosti až za hrob. Kedysi vraj v Ledniciach žila krásna Katarína, ktorá sa zaľúbila do hradného hájnika Ondreja. V deň ich svadby sa konala veľká oslava, ktorú však prerušil sám hradný pán. Rozhodol sa totiž využiť právo prvej noci. Dievčina však nechcela byť neverná svojmu milému a radšej zvolila smrť. Vymanila sa z moci hradného pána a skočila do skalnej rokliny pod hradom.

Legenda vraví, že kvapky krvi padali na lúku pod skalami. Nasledujúce ráno na mieste dopadu vytryskol silný prameň, ktorého krištáľová voda dodnes osviežuje pútnikov. Dedinčania ho nazvali Katarínkin prameň a na mieste, kde nešťastnica dopadla, postavili veľký drevený kríž.

 

Ako sa tam dostať

Hrad Lednica sa týči nad rovnomennou obcou. Zaparkovať sa dá pri obecnom úrade, odkiaľ je to k pamiatke asi 10 minút pešo.

 

Otváracie hodiny

Hrad je otvorený od apríla do októbra v čase od 7:00 do 14:00 v pracovné dni a od 10:00 do 17:00 počas víkendov a sviatkov. Aktuálne informácie odporúčame vopred preveriť na webovej stránke hradu..

 

Zaujímavosti v okolí

Vršatské bradlá (11 km)

Púchov (16 km)

Ilava (18 km)

Hrad Košeca (20 km)

Vršatec (20 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa