Lietava

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Lietava



 

Hrad Lietava patrí k najrozsiahlejším a najnavštevovanejším zrúcaninám na Slovensku.

 

História

Hrad Lietava vyrástol v poslednej štvrtine 13. storočia na východnom výbežku Súľovskej vrchoviny, asi 10 kilometrov od Žiliny. Práve toto miesto v nadmorskej výške 635 m n. m. si pre svoje sídlo vybrala zrejme rodina Balašovcov. Začiatkom 14. storočia zabral hrad Matúš Čák Trenčiansky a po jeho smrti v roku 1321 Lietavu obsadilo kráľovské vojsko. Hrad sa však postupne stal majetkom mnohých ďalších. K jeho najvýznamnejším pánom patrili predovšetkým Stiborovci a s nimi spríbuznení poľskí šľachtici.

V roku 1474 kráľ Matej Korvín hrad daroval svojmu vojenskému veliteľovi Pavlovi Kinizsimu, ktorý Lietavu podstatne rozšíril a opevnil. Hrad s veľkým prehľadom prispôsobil vtedajšej úrovni vojenskej techniky a novým spôsobom dobývania. K veľkej prestavbe došlo aj za Františka Thurza, ktorý dal hrad vyzdobiť talianskym kamenárom, murárom a maliarom v duchu renesancie. Nadstavané paláce vtedy skrášlili oblúčikovou atikou či sgrafitom.

Lietava slúžila Thurzovcom najmä na uskladnenie cenností, archívu a v nepokojných časoch stavovských povstaní ako prechodné, dobre opevnené sídlo. Svojho času považovali hrad Lietava za nedobytný vďaka strmým skaliskám, no aj 43 delám, ktoré sa na hrade nachádzali. Svedčia o tom aj udalosti počas Bočkajovho povstania (1604 – 1606), kedy sa sem uchýlil palatín Juraj Thurzo aj s rodinou a útok povstalcov bol úspešne odrazený.

V 17. storočí, kedy bol hrad predmetom majetkových sporov posledných dedičov, títo stratili o hrad záujem. Hrad a jeho okolie trpeli aj častým vyčíňaním zbojníkov. Istý čas sa tu nachádzalo aj väzenie a archív, ktorý bol však v 18. storočí prevezený na Oravský hrad.

 

Súčasnosť

Pozostatky múrov Lietavy si udržali svoj ráz a do značnej výšky sa dvíhajú dodnes. Vidieť tu zachované detaily niektorých architektonických prvkov (gotických aj barokových), okná, strieľne a v priestoroch bývalej kaplnky aj nábehy kamenných gotických rebier.

Od roku 2017 je v hrade inštalovaná stála expozícia venovaná jeho histórii, archeologickým nálezom a palným zbraniam. Je otvorená nepravidelne, väčšinou len cez víkendy.

Dobrovoľnícke Združenie na záchranu Lietavského hradu tu často organizuje zaujímavé podujatia.

 

Video

 

Povesti a legendy

K rannej histórii hradu sa viaže povesť, ktorá je zachytená na obraze nachádzajúcom sa v Lietavkom kostole. Podľa nej vtrhli v 13. storočí do oblasti Lietavy Tatári, ktorí všetko pustošili a náramne trápili obyvateľstvo. Keď začali podpaľovať ich domy, nešťastníci hľadali útočisko v kostole. Pohanom však nebolo nič sväté, do chrámu vtrhli a začali všetko ničiť. Spočiatku chceli všetkých ľudí pobiť, potom im však sľúbili život pod podmienkou, že zavrhnú svoju vieru. Väčšina ľudí v obrovskom strachu váhala, starý kňaz sa ale odvážne Tatárom vzoprel, a tak ho vrhli do priepasti. Odrazu ho však nebolo vidieť ani počuť a Tatári v obrovskom ľaku vzali nohy na ramená. Miestni ľudia našli farára zachyteného na konáre stromu v skale a na tomto zázračnom mieste dal onedlho kráľ vybudovať Lietavu.

 

Ako sa tam dostať

Lietava leží v Súľovských skalách, medzi obcami Lietava a Lietavská Svinná-Babkov. Zaparkovať sa dá v oboch obciach, odkiaľ je to na hrad 30 až 45 minút.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Rajecké Teplice (12 km)

Bytča (28 km)

Strečno (20 km)

Starhrad (27 km)

Žilina (10 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa