Žilina

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Žilina



 

Žilina je štvrtým najväčším mestom v krajine. Lokalita v údolí rieky Váh bola osídlená už od doby kamennej. V 5. storočí sa tu začali usídľovať Slovania. Prvá písomná zmienka o meste pochádza z roku 1208 a spomína ho pod názvom „Terra de Selinan“. Názov Žilina sa v historických dokumentoch objavil až v roku 1297.

Privilégiá slobodného mesta Žiline udelil kráľ Karol I. Robert z Anjou 12. júla 1321. Neskôr uhorský a poľský kráľ Ľudovít I. Veľký udelil mestu Privilegium pro Slavis, ktorým povolil organizovanie každoročného jarmoku, ktorý bol stimulom pre prosperitu. Koniec 17. storočia ale priniesol úpadok, ktorý trval až do 19. storočia. V súčasnosti je mesto tretím najdôležitejším priemyselným centrom a sídlom Žilinskej univerzity, založenej v roku 1953.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Žiline

 

PARKOVANIE

Návštevníci a obyvatelia môžu parkovať na platených parkovacích miestach na označených uliciach a v garážach nákupných centier (SC Mirage, OC Aupark). Parkovacie miesta sú označené dopravnými značkami, na ktorých sú uvedené aj sadzby a prevádzkové hodiny. Počas nich si treba zakúpiť parkovací lístok v automate alebo predplatenú parkovaciu kartu pre príslušné parkovacie pásmo. Mimo bežných prevádzkových hodín je parkovanie v týchto priestoroch bezplatné.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Žiline online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Mariánske námestie - kedysi tu bolo trhovisko, dnes je centrálnym námestím mesta s arkádami a živým dianím. Prvá písomná zmienka o námestí sa nachádza v Žilinskej knihe, kde sa v roku 1464 objavil názov Rínok. Po veľkom požiari v roku 1521 bolo námestie obnovené v renesančnom slohu - pôvodne námestie obsahovalo 40 domov, dnes ich je iba 32.

Radnica - budova prešla viacerými stavebnými úpravami. Z pôvodnej stredovekej fázy sa zachovali pivnice pod prednou časťou domu, z ďalšej renesančnej fázy sa zachovali pivnice pod arkádami. Po asanácii horných častí domu v roku 1890 radnicu prestavali z pôvodného meštianskeho domu do dnešnej podoby.

Katedrála Najsvätejšej Trojice - rímskokatolícky kostol z 15. storočia je jednou z najvýznamnejších a najstarších pamiatok mesta. V dôsledku prestavby nesie pôvodne gotický kostol renesančné prvky. Hlavný oltár Najsvätejšej Trojice pochádza z roku 1697 a obraz namaľoval Jozef Božetech Klemens v roku 1870. Pod kostolom sa nachádza sedem krýpt a dve studne.

Kostol sv. Pavla – dvojvežová baroková stavba pochádza z roku 1754. V interiéri môžete vidieť barokový hlavný oltár, kazateľnicu aj dva bočné oltáre z 18. storočia. V priestore kostola je vchod do žilinského podzemia – katakomb.

Rezidencia jezuitov – bola postavená spolu s kostolom do roku 1754. Tvorí ju hlavný štvorkrídlový objekt okolo rajského dvora, spojovacie krídlo a zadné krídlo bývalej sýpky. Od roku 1833 bol v budove sirotinec, dnes tu sídlia Menší bratia františkáni - kapucíni.

Burianova veža - renesančná 46 metrov vysoká stavba z roku 1526, ktorá pripomína talianske mestské zvonice, takzvané kampanily.

Rosenfeldov palác - sa nachádza na Hurbanovej ulici. Eklekticko-secesný mestský palác z roku 1907 je zmenšenou napodobeninou viedenského Belvederu a patrí medzi najkrajšie na Slovensku.

Budatínsky hrad - stojí na sútoku riek Kysuca a Váh. Najstaršie časti pochádzajú zo 14. storočia. Budatín je známy hradbovými priestormi a kaplnkou, mnoho turistov však láka aj múzeum drotárstva a múzeum, ktoré prezentuje históriu Považského múzea.

Babuškov dom (aj Makovického dom) - bol na Bottovej ulici postavený v roku 1897. Pôsobil v ňom lekár MUDr. Dušan Makovický (1866-1921), slovenský národovec a osobný lekár známeho ruského spisovateľa Leva N. Tolstého. V súčasnosti v tomto dome sídli Krajské kultúrne stredisko. Konajú sa tu mnohé kultúrne podujatia, výstavy, besedy, atď.


Neologická synagóga - bola postavená v roku 1931 na mieste starej synagógy z roku 1860. Funkcionalistická architektúra s maurskými prvkami zaraďuje tento objekt k ojedinelým stavebným pamiatkam z celoslovenského hľadiska.

Múzeum ikon - unikátna zbierka ikon, pochádzajich z chrámov aj z domáceho prostredia, najstaršia je zo 16. storočia a zobrazuje proroka Jonáša.

 

VOĽNÝ ČAS

Mestské divadlo - postavili v rokoch 1942 až 1944 v štýle talianskeho neoklasicizmu. V budove pôsobí od roku 1950 divadlo.

Dom umenia Fatra - je dominantou ulice Jozefa Vuruma. Secesnú budovu postavili v roku 1921 ako kino a divadlo. Môžete tu vidieť vystúpenia Štátneho komorného orchestra Žilina.

Vyhliadková veža na vrchu Dubeň - 27,4 metra vysoká rozhľadňa ponúka unikátne výhľady na Žilinu. Prístup je možný po turistických chodníkoch zo Zástrania a z Budatína.

Vodné dielo Žilina - nachádza sa asi 2 kilometre východne od centra. Vhodné je na beh, chôdzu, korčuľovanie, jazdu na bicykli a dokonca aj plážový volejbal.

Lesopark Žilina - ponúka priestor na športovanie aj grilovanie. Vyskúšať môžete aj dobrodružný park s vysoko položenými lanovými prekážkami. 

Budatínsky park - najstarší park v Žiline vznikol už v 16. storočí pri Budatínskom hrade. Svoju terajšiu podobu však získal v polovici 19. storočia. Jeho kostru tvoria stáročné exempláre líp veľkolistých, platanov javorolistých a javorov horských, spolu však v parku rastie až 30 druhov stromov, v ktorých hniezdi 28 druhov vtáctva.

Klub K2 - ponúka lezeckú stenu s rozlohou 300 m2, výškou 3,4 a 3000 úchytmi, kde si môžete vyskúšať bouldering.

Mestská krytá plaváreň - disponuje krytým 50-metrovým bazénom, dvoma 50-metrovými vonkajšími bazénmi s tobogánom a detským bazénom.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Termálne kúpalisko Stráňavy - sa nachádza 10 kilometrov od Žiliny v smere na Martin. Ponúka  relax v dvoch bazénoch. Pre plavcov je k dispozícii veľký plavecký bazén (50 x 23,5m). Deti sa výborne zabavia v detskom bazéne s rozmermi 12 x 8 m a hĺbkou 40 cm.

Rozprávkový les - zábavný park pre deti v Nezbudskej Lúčke.

Rajec - je centrom Rajeckej doliny. Historické centrum mesta tvorí štvorcové námestie s budovami zo 16. až 19. storočia. Tam stojí aj najvýznamnejšia budova, renesančná radnica zo 16. storočia. K najvýznamnejším pamiatkam mesta patrí aj Kostol sv. Ladislava z prvej polovice 14. storočia.

Stará Bystrica - v kysuckej obci môžete vidieť jediný slovenský orloj.

Šútovské jazero - zatopený kameňolom v miestnej časti obce Kraľovany - Rieke, ktoré vďaka tyrkysovej vode prezývajú Slovenské Plitvické jazerá.

Hrad Strečno - stojí na miernom brale nad obcou Strečno a Nezábudskou lúčkou má dobre zachovalý interiér, ktorý môžete navštíviť aj počas nočnej prehliadky so sprievodcom. Z hradu je nádherný výhľad na celé okolie.

Starhrad - známy aj ako Varínsky hrad, Warna či Owar sa nachádza na významnom mieste vo výške 475 m. n. m. rovno oproti Strečnianskemu hradu. Jeho história siaha do 13. storočia. Z hradného vrchu môžete obdivovať Domašínsky meander.

Domašínsky meander - je prírodnou pamiatkou. Vznikol postupným zarezávaním rieky Váh do dvíhajúceho sa malofatranského pohoria a dal vzniknúť tzv. Strečnianskemu priesmyku.

Jazda plťou popod Strečno - odvezte sa po Váhu popod skaly Margita a Besná a dva strečnianske hrady.

Hrad Lietava - bol postavený v poslednej štvrtine 13. storočia na východnom výbežku Súľovskej vrchoviny, asi 10 kilometrov od Žiliny. Z obce Lietava k nemu vedie kľukatá cestička pomedzi stromy a lúky, trvajúca menej ako hodinu.

Ruiny hradu Hričov - z 13. storočia si môžete pozrieť iba 10 kilometrov od Žiliny. Nachádzajú sa v obci Hričovské Podhradie, odtiaľ je k nim dobrý prístup.

Vrátna dolina - je východiskovým bodom do Národného parku Malá Fatra. Pri vstupe do Vrátnej vás ohúria skalné útvary, tými najznámejšími sú Mních a Ťava. Pokračovať môžete po viacerých turistických chodníkoch (Zbojnícky chodník, Boboty...).

Jánošíkove diery - predstavujú sústavu tiesňav a kaňonov vytvorených Dierovým potokom. Horský tok sa postupne zarezával do vápencového a dolomitového podložia a vytvoril tak množstvo prírodných jedinečností, ako sú spomínané tiesňavy a kaňony, ale aj vodopády či obrie hrnce (do guľata zaoblené skalné steny). Východiskovým bodom pre Jánošíkove diery i hrebeňovku Malej Fatry je obec Terchová, približne 26 kilometrov od Žiliny.

Bytča - malebné mestečko v tieni Súľovských skál s vzácnym renesančným palácom.

 

INTERNET

http://www.zilina.sk/

http://www.zilina.net/

http://www.tikzilina.eu/ 

 

APLIKÁCIE

Naša Žilina – aktuálne informácie o všeobecnom dianí v Žiline

TIK Žilina – poskytuje databázu mestských atrakcií, možností gastronómie a ubytovania, či kultúrnych podujatí

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa