Zaujímavosti Podunajskej nížiny

2013-04-01 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Podunajskú nížinu väčšina z nás vníma ako obrovský kus rovinatého územia, na ktorom sú v prevažnej miere polia a okrem toho nič moc zaujímavé. Keď sa však na ňu pozrieme trochu detailnejšie, zistíme, že Podunajská nížina môže byť veľmi zaujímavou turistickou oblasťou.



Zopár faktov

Podunajská nížina nachádzajúca sa na juhozápadnom Slovensku má rozlohu takmer 10 tisíc kilometrov štvorcových. Pokrýva teda približne jednu pätinu celkovej rozlohy Slovenska. Rozdeľuje sa na dve základné časti: na Podunajskú rovinu, ktorá má prevažne rovinatý charakter a Podunajskú pahorkatinu, na ktorej nájdeme už aj aké také vrchy. V každom prípade sa tu však nadmorská výška pohybuje medzi 150 až 250 metrami, no nájdu sa aj vyššie vrchy, ako napríklad Burdov či Jablonec.

 

Na Žitnom ostrove

Podunajská nížina sa aj vďaka Žitnému ostrovu pokladá za najúrodnejšie územie v našej republike. Apropó, viete, ako tento ostrov vznikol? Kedysi, v období pleistocénu, tiekol Dunaj približne cez jeho stred. Neskôr sa však presunul o niečo nižšie, oddelil sa od neho Malú Dunaj a tým pádom vznikol Žitný ostrov, ktorý je nielen najväčším riečnym ostrovom v celej Európe, ale aj najväčšou zásobárňou pitnej vody v Strednej Európe. Ide však tiež o vzácne územie vzhľadom na flóru a faunu. Napríklad taká prírodná rezervácia Zlatná na Ostrove je sídlom nášho najväčšieho vtáka dropa, zatiaľ čo Čenkovská lesostep zasa jediným miestom výskytu chvojníka dvojklasého. Nájdeme tu však aj ďalšie zaujímavosti, ako napríklad vodné mlyny na Malom Dunaji - v Jelke, Kolárove či Tomášikove.

 

Po mŕtvych ramenách

Medzi prírodné skvosty Podunajskej nížiny musíme rozhodne zaradiť aj dunajské mŕtve ramená. Pozrime sa najprv na Číčovské rameno, ktoré vzniklo v roku 1899 pretrhnutím hrádze na Dunaji. Dnes ho poznáme ako jazero so zvláštnym názvom Lion, ktorý dostalo po istom francúzskom vojakovi, ktorý sa tu usadil po prvej svetovej vojne. Toto územie je mimoriadne cenné najmä vzhľadom na výskyt 107 druhov sťahovavého vtáctva a 24 druhov rýb vrátane pôvodnej formy divokého kapra.

Nemenej krásnym je aj Kľúčovské mŕtve rameno so svojimi lužnými vŕbovo-topoľovými a jelšovými lesmi. Návštevu tohto územia odporúčame najmä tým, ktorí by chceli zazrieť nevšedné zvieratá ako vydru riečnu či bobra vodného, pestrú paletu vtáctva a samozrejme rýb. Navštíviť sa však oplatí ktorékoľvek miesto na brehoch Dunaja či Malého Dunaja, nakoľko ide o krásne územia plné rozmanitej a romantickej prírody.

 

V Horšianskej doline

Poďme teraz trochu ďalej od vodných tokov. V okrese Levice sa totiž nachádza národná prírodná rezervácia s názvom Horšianska dolina. Ide vlastne o úzke kaňonovité územie, na ktorom sa nachádzajú dvadsať až tridsať metrové skalné steny. Dolinou preteká potok Sikenica, ktorý je vlastne „hlavným vinníkom“ pri jej vytváraní. V septembri roku 2010 sa tu sprístupnil aj náučný chodník, ktorý návštevníkov bližšie zoznámi s miestnou flórou a faunou.

 

Ešte zopár turistických lákadiel

Na území Podunajskej nížiny sa nachádza naozaj veľa krásnych a „návštevyhodných“ oblastí, poďme sa však pozrieť na tie, ktoré sa tešia najväčšiemu záujmu zo strany turistov. Medzi ne rozhodne patrí aj termálne kúpalisko vo Veľkom Mederi, kde si v príjemnej teplej vode môžete liečiť svoje kĺby, chrbticu či svalstvo. Termálne kúpalisko nájdete aj pri Sládkovičove.

Na svoje si prídu aj milovníci cykloturistiky, nakoľko sa v okolí Dunaja nachádza až dvesto kilometrov cyklotrás, z ktorých najatraktívnejšia je Dunajská cyklistická cesta, ktorá je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy. Vedie aj okolo vodného diela Gabčíkovo, ktoré je turistami hojne navštevované vzhľadom na svoju technickú dokonalosť. Nielen cyklistikou je však človek živý, a preto si mnohí radi zasadnú aj k dobrej rybačke, ktorá na vás čaká napríklad v okolí Šamorínu, na Kráľovej pri Galante alebo na Slnečných jazerách pri Senci.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa