Po Stolických vrchoch

2013-03-16 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Ako sa zdá, jarné počasie už pomaly preberá vládu nad zimou, a tak nie je od veci pomaly začať premýšľať nad tým, do akých slovenských hôr budú v tomto roku smerovať vaše turistické kroky. Ak vás nič nenapadá, jeden tip by sme pre vás mali: čo by ste povedali napríklad na Stolické vrchy?



V Slovenskom rudohorí

Stolické vrchy sú najvyššou časťou Slovenského rudohoria, nakoľko Stolica, najvyšší bod Stolických vrchov, je so svojou nadmorskou výškou 1 476 metrov najvyšším vrchom v celom Slovenskom rudohorí. Nejdeme sa síce v tomto článku baviť o tomto geomorfologickom celku, ťažko však nespomenúť, že ide o najrozsiahlejšie pohorie na Slovensku - jeho rozloha je totiž až 4 tisíc kilometrov štvorcových, dĺžka 140 a šírka 40 kilometrov. Nie sú to síce Himaláje alebo Alpy, ale na naše pomery celkom slušné, čo poviete?

 

Stolica a Kohút

Niektoré slovenské vrchy majú skutočne zábavné názvy. To, že najvyšším vrchom v Stolických vrchoch je Stolica, už vieme. No viete aj to, ktorý je druhým najvyšším? Nuž, je ním vrch s názvom Kohút. Čím si takéto pomenovanie vyslúžil, ťažko povedať, isté je len to, že ide o poriadneho „kohútiska“, keďže sa vyznačuje nadmorskou výškou 1 409 metrov. Vďaka svoje výške si po výstupe naň vychutnáte skvelý výhľad, no ani samotná Stolica sa nenechá zahanbiť - vidíte z nej napríklad aj legendárnu Kráľovu hoľu.

 

Žulové aj pieskovcové

Ak sa pozrieme na geologickú stavbu Stolických vrchov, prídu nám do značnej miery akési „rozhádzané“. Nuž, tektonické pohyby v dejinách tohto pohoria zanechali značnú stopu. A to dokonca aj pokiaľ ide o horninovú skladbu - nájdeme tu nielen žulu či pieskovec, ale dôležitú úlohu v stavbe Stolických vrchov zohráva aj kryštalická bridlica alebo granodiorit. Rozmanitosť pohoria je evidentný aj z množstva horských podcelkov. Napríklad na juhu sa nachádzajú Málinské vrchy s najvyšším bodom Jasenina. Okrem nich sa za podcelky Stolických vrchov môžu považovať Klenovské vrchy, Tŕstie a Stolica.

 

Nápad na turistickú trasu

Keď sme si už Stolické vrchy takto pekne predstavili, poďme sa ešte pozrieť na to, akou turistickou trasou by sa dali zdolať. Vybrali sme pre vás túru, ktorá vedie najvyšším bodom pohoria, čiže vrchom Stolica. Východiskovým bodom je autobusová zastávka obce Muránska Huta v okrese Revúca. Z nej pôjdeme smer Javorinka a Šumiacka priehyba, odkiaľ sa cez takzvanú Severnú lúku dostaneme na Slanské sedlo a odťiaľ je na Stolicu už len skok. Zostup zahájime na Harovú a Faltenove sedlo, prejdeme okolo Pomníka Slovenského národného povstania a cez Čiernu Lehotu zídeme do Slavošoviec. Pripravte sa však, že celá túra vám zaberie približne osem hodín. Ľutovať ale rozhodne nebudete.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa