Burda: najmenšie slovenské pohorie

2012-12-16 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovo Burda si najväčšmi spájame s niekdajším slávnym nemeckým módnym časopisom (apropo, vydáva sa ešte?). No málokto zo Slovákov vie, že Burda je aj názov pohoria. A to dokonca na našom malom, ale krásnom Slovensku.



Čo je malé, to je pekné

Samozrejme, nie je to žiaden hriech, že ste o tomto pohorí doteraz ešte nepočuli. Ide totiž o skutočne malé pohorie a to nielen rozlohou, ale aj nadmorskou výškou. Ako sa však hovorí, čo je malé, to je pekné, tak presne to platí aj pre našu Burdu. Ale poďme pekne po poriadku. Pohorie Burda, ktoré je naším najmenším geomorfologickým celkom, sa nachádza na juhozápadnom Slovensku. Poloha tohto pohoria je skutočne jedinečná, pretože z južnej strany ho obmýva Dunaj, zo západnej Hron a z východnej strany Ipeľ. Ten aj Burdu oddeľuje od maďarského pohoria Börzsöny.

 

Burda a Burdov

Tak čo? Poznáte toto pohorie alebo nie? Kedysi bolo známe pod názvom Kováčovské kopce, čiže vám môže rezonovať aj pod týmto menom. Dnes je to však Burda a jej najvyšší vrch sa nazýva Burdov, čo je dobré aj preto, lebo je to veľmi ľahké si zapamätať. A viete, aký je Burdov vysoký? Nuž, na slovenské pomery v porovnaní s našimi Nízkymi či Vysokými Tatrami ide naozaj o malý „kopček“, keďže jeho nadmorská výška je len 387,7 metra, ale spomeňme si, v ktorom regióne sa Burda nachádza: ide o juhozápadné Slovensko, kde sa nenachádza prakticky žiadne skutočne vysoké pohorie.

 

Kilometrov stačí len málo

Burda je naozaj malá, to si nebudeme klamať. Dlhá je len niečo cez sedem kilometrov a pokiaľ ide o šírku, tá dosahuje maximálne len 3,5 kilometra. Nuž, na veľkosť a ani na výšku nič moc, ale aj tak má svojim návštevníkom čo ponúknuť. Možno tu síce nenájdete medvede (aj keď podľa posledných skúseností kto vie) a kamzíky, ale malebnosť prírody je tu zaručená. Nie je žiadnou výnmkou, ak by ste na potulkách Burdou stretli diviaka, jeleňa, srnca či dokonca muflóna. Žije tu tiež náš najväčší plaz, užovka stromová.

Burda sa vyznačuje aj zaujímavou flórou. Nachádza sa tu niekoľko druhov dubu, nájdeme tu aj jaseň, javor, mandľu nízku či iné vzácne teplomilné dreviny. Z rastlín sa tu okrem iného nachádza poniklec, prilbica, mliečnik či ľadenec. Hoci väčšinu z nich v tomto období „nestretnete“, zima vám bezpochyby poskytne dostatok krásnych scenérií.

 

Niečo aj pre turistov

Poďme sa ešte pozrieť na to, aké možnosti Burda ponúka pre „turistikychtivých“ jedincov. V rámci tohto pohoria nájdeme tri turistické trasy: červenú, modrú a žltú. Prvá z nich vedie z Kamenice nad Hronom, modrá z osady Kováčov a pokračuje pod Kráľovou horou a žltá, najkratšia z nich, vedie zo železničnej stanice Kováčov do rovnomennej rekreačnej oblasti. Tá poskytuje aj najviac ubytovacích kapacít v rámci tohto pohoria.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa