Tip na jeseň: Výstup na Inovec

2012-09-10 17:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pohorie Považský Inovec v sebe skrýva mnoho prírodných krás, malebných lesov a zaujímavých turistických trás. Z nich už tradične, podobne ako v každom pohorí, k tým najzaujímavejším patrí výstup na najvyšší vrch, čiže v tomto prípade Inovec. Ak ste túto turistiku zatiaľ ešte neabsolvovali, neváhajte a pridajte sa k nám.



Zo Selca

Na najvyšší vrchol Považského Inovca sa dá vyjsť z viacerých strán a východiskových bodov, no najčastejšie sa využíva buď Mníchova Lehota alebo Selec. My sme tentokrát uprednostnili dedinku Selec, ktorú nájdete na vedľajšej ceste poza rieku Váh medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom.

Ide o veľmi milú obec v trenčianskom okrese, ktorá sa môže pochváliť pokojnou horskou atmosférou. Ideálne je dostať sa do Selca autom, či už od Trenčína alebo Nového Mesta a nechať ho tam po celú dobu výstupu a zostupu.

Apropó, ak by ste mali čas a chuť na dlhšiu trasu, môžete svoj výlet začať v obci Beckov pri Novom Meste nad Váhom, z ktorej sa pomerne ľahkou lesnou cestou dostanete až do Selca. Ide vlastne o turistickú trasu po zelenej značke, ktorá začína už v samotnom Novom Meste nad Váhom na železničnej stanici, pokračuje mestom až na známu Zelenú Vodu, odkiaľ sa dostanete do Beckova a potom priamo až do Selca.

Ale ide skutočne o značne časovo náročnú trasu, ktorá by vám zabrala celý deň, aj keď treba uznať, že môcť sa cestou vykúpať či oddýchnuť si na Zelenej Vode, a potom si vyjsť na Beckovský hrad, určite nie je na zahodenie.

 

Hurá na Inovec

Pre tentokrát sme však zvolili pohodlnejšiu trasu. Auto sme odstavili v Selci a dali sme sa na pochod. V prvom rade bolo potrebné nájsť spomínanú zelenú značku, ktorá nás mala dostať takmer až na vrchol, čiže na Inovec, ktorý dosahuje 1 042 metrov nadmorskej výšky. Nie sú to síce Vysoké Tatry, ale na druhej strane nie je rozumné podceniť ani tento výstup, pretože nie vždy je dôležitá samotná nadmorská výška, ale náročnosť a strmosť stúpania.

Pokiaľ ide o Inovec, je to v zásade stredne náročná turistická trasa, na ktorú by ste mali byť aspoň trochu pripravení. Ak ste absolútne mimo fyzickej kondície, radšej tento výstup ani nepodnikajte. Je to totiž približne štvorhodinové takmer neprestajné stúpanie. Samozrejme, niekde strmšie, niekde menej strmé, ale v každom prípade veľmi krásne, pretože budete celý čas v obklopení čarovného lesa.

Keď už budete takmer pod samotným vrcholom, dostanete sa na križovatku, z ktorej budete pokračovať po červenej značke. Tá vás spoľahlivo dovedie až na Inovec, kde zažijete triumfálny pocit premožiteľa hôr. Ten by bol zaiste ešte omnoho väčší, keby nebol Inovec zalesnený a poskytoval aspoň aký taký výhľad. Ten však nájdete na inom mieste, kúsok pod vrcholom, na takzvanej Vyhliadke Dr. Bundalu. Rozhodne si návštevu tohto miesta nenechajte ujsť, výhľad stojí za to. A ak zatúžite pod občerstvení, zbehnite si po červenej značke na Chatu pod Inovcom, kde si oddýchnete pri dobrej malinovke. Nuž a potom zostáva už len jedno - po zelenej trase sa vrátiť naspäť do Selca, kde na vás už čaká vaše auto a cesta domov.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa