Na najvyšší vrchol Malých Karpát

2012-07-05 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Malé Karpaty možno nie sú práve najväčším pohorím na svete, ako o tom vypovedá už ich samotný názov, ale vyznačujú sa skutočnou malebnosťou, ktorú inde len tak ľahko nenájdete. Týka sa to aj výstupu na ich najvyšší vrchol s názvom Záruby.



Od Smoleníc

Najlepším východiskovým bodom pre začiatok výstupu na Záruby je obec alebo skôr mestečko Smolenice v okrese Trnava. Dajte si však pozor, aby ste nepadli do jeho pasce. Môže sa vám totiž veľmi ľahko stať, že sa nakoniec z neho príliš ďaleko nedostanete. Nie, nebojte sa, nečíhajú tam na vás žiadni ľudožrúti alebo lepšie povedané, dnes ich tu už nenájdete, no Smolenice majú turistom čo ponúknuť a tak je možné, že v okamihu zmeníte svoje plány a výstup na Záruby odložíte na neskôr. Reč je najmä o krásnom Smolenickom zámku, ktorý vás už zďaleka pozýva na návštevu.

Nad obcou sa navyše nachádza aj prírodná rezervácia s názvom Hlboče, ktorá sa vyznačuje obnaženými skalnými útvarmi a výskytom vzácnej fauny a flóry. V jej hornej časti nájdete aj jediný vodopád v celých Malých Karpatoch, ktorého výška je až deväť metrov. Väčšinou však „funguje“ len na jar.

Keď už budete v Smoleniciach, nemali by ste si nechať ujsť ani návštevu vrchu Molpír, kde sa približne v šiestom storočí pred naším letopočtom, teda v staršej dobe železnej, inak nazývanej aj doba halštatská, na rozlohe 12 až 14 hektárov rozprestieralo veľké hradisko. Na tom by možno nebolo nič až také zvláštne, keby sa na základe archeologického výskumu nezistilo, že v hradisku dochádzalo k rituálnemu kanibalizmu. Dodnes tu panuje akási zvláštna atmosféra, hoci ide o veľmi dávnu históriu.

Spomenúť však musíme ešte jednu prírodnú „vychytávku“, ktorá sa nachádza neďaleko Smoleníc. Ide o jaskyňu Driny, ktorú v roku 1929 objavili dvaja miestni smolenickí rodáci. Jej návštevu by ste si rozhodne nemali nechať ujsť, pretože ide o jedinú sprístupnenú jaskyňu na území západného Slovenska. V jej útrobách na vás čaká prehliadka v dĺžke 450 metrov z celkovej dĺžky jaskyne 680 metrov. A to ešte nehovoríme o tom, že v jej okolí môžete absolvovať 7,5 kilometrový náučný chodník.

 

Výstup na Záruby

Ak ste sa rozhodli predsa len vystúpiť na najvyšší vrchol Malých Karpát a návštevu spomínaných miest odložiť na neskôr, počítajte s tým, že nepôjde o žiadnu náročnú turistiku, ale skôr o príjemnú prechádzku s miernym stúpaním. Záruby totiž ležia vo výške 768 metrov nad morom, čo naozaj nie je údaj, ktorý by niekomu vyrazil dych. V každom prípade náš výstup začína v samotnom centre Smoleníc.

Či sa už vydáte po zelenej, ktorá vás povedie okolo jaskyne Driny, alebo po modrej, ktorá prechádza spomínaným krasovým územím Hlboče, je len a len na vás. Tieto dve trasy sa však v jednom bode stretnú spolu so žltou a ešte jednou modrou značkou a od tohto miesta vás na vrchol povedie značka zelenej farby.

Hoci sme predtým avizovali, že nejde o žiadnu náročnú turistiku, posledný úsek po zelenej značke je pomerne strmý, a tak sa zrejme trochu zapotíte. Nuž ale čo by to bolo za turistiku bez námahy, no nie? Veď to by sa človek snáď ani nemohol tešiť z toho, že stojí na najvyššom bode celého pohoria. A keď tam už budete, nezabudnite si užiť krásny výhľad, nádhernú prírodu miestnej rezervácie a zápis do „návštevnej“ knihy, ktorá je na vrchu Záruby k dispozícii tým, ktorí sa chcú s ostatnými podeliť o svoje pocity z výstupu.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa