Letné novinky v Národnom parku Poloniny

2012-06-11 16:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Jednou zo slovenských lokalít, ktorej sa počas tohto leta nevyhnú domáci ani zahraniční turisti, je Národný park Poloniny. Do chráneného územia na severovýchode Slovenska neprichádzajú dovolenkári za nadštandardnými službami, ale spravidla za jeho jedinečným prírodným bohatstvom.



Národný park Poloniny navštevujú turisti predovšetkým pre neporušenosť jeho prírody. Prichádzajú za zachovalými pralesmi, peknými výhľadmi z poloninských lúk, ale napríklad aj jedinečnými drevenými cerkvami.

Na území národného parku, ktorý v tomto roku oslávi 15 rokov svojej existencie, môžu dovolenkári počas leta navštíviť niekoľko nových turistických cieľov.

Na území národného parku je v súčasnosti dostačujúca sieť turistických chodníkov a cyklochodníkov, nebolo ich preto nutné rozširovať. Novinkou je však Náučný chodník v obci Ulič na takzvanej Arpádovej línii - brannom systéme z obdobia 2. svetovej vojny.

V spolupráci s obcou Stakčín zrealizovala Správa Národného parku Poloniny zároveň obnovu studne, ktorá nesie meno významného slovenského grafika Oresta Dubaya. Návštevníci národného parku ju môžu zhliadnuť v chotári zaniknutej obce Veľká Poľana po cyklotrase Zelený bicykel R61.

Vzácne bukové pralesy zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO sú pre turistov v Národnom parku Poloniny pre tento rok prístupné naďalej iba v lokalite Stužica nad Novou Sedlicou. Ďalší prales v Národnej prírodnej rezervácii Rožok plánujú ochranári sprístupniť verejnosti najskôr v budúcom roku.

 

Zdroj/autor: tasr, jr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa