Čachtický hrad zatvorili

2012-06-05 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Čachtický hrad z 13. storočia, ktorý patril medzi prvé hrady zabezpečujúce západnú hranicu Uhorska, z dôvodu rekonštrukcie uzavreli. Obec Čachtice ako majiteľ hradu odovzdala stavenisko žilinskej spoločnosti, ktorá vyhrala verejnú súťaž na rekonštrukčné práce.



V rámci rekonštrukcie zastabilizujú hradné múry, aby sa zabránilo ich rozpadu, zastrešia kaplnku a časť vnútra hradu. Vstup na hrad bol pre návštevníkov doteraz na vlastné nebezpečenstvo.

Doba realizácie rekonštrukčných prác je zatiaľ stanovená na jeden rok plus pol roka zúčtovanie. Vzhľadom na polohu hradu v extrémnom teréne sa obec bude snažiť predĺžiť zmluvu aspoň o rok. Počas rekonštrukcie stavenisko oplotia a vstup na hrad bude zakázaný.

Čachtický hrad vznikol v prvej polovici 13. storočia. V roku 1273 ho vyplienil český kráľ Přemysl Otakar II. Jeho majiteľom bol aj Matúš Čák Trenčiansky, neskôr Stibor zo Stiboríc, ktorý na Považí vlastnil 15 hradov. Od roku 1569 boli vlastníkmi Nádasdyovci. V roku 1708 dobyli hrad vojská Františka Rákocziho a odvtedy začal pustnúť.

So žiadnym hradom sa však na Slovensku nespája toľko príbehov a legiend ako s Čachtickým hradom. Takmer všetky ich má na svedomí Alžbeta Báthoryová, prezývaná aj „Krvavá grófka“.

 

Zdroj/autor: tasr, jr, drom

Foto: sita

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa