Za Veľkým Hincovým plesom

2012-05-28 10:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Čoraz krajšie počasie nás láka do prírody na turistiku. Ak máte chuť vydať sa na ňu aj vy, ale nič vás nenapadá, krásny výlet si môžete spraviť na Veľké Hincovo pleso, ktoré je najväčším a najhlbším plesom vo Vysokých Tatrách.



Plesá: pozostatky doby ľadovej

Ľadovcové plesá vo Vysokých Tatrách sú dôkazom zaľadnenia Tatier v starších štvrtohorách. Pevninský ľadovec síce do týchto oblastí nedorazil, ale ovplyvnil klímu natoľko, že sa na ich území vytvorili horské údolné ľadovce a tie vymodelovali naše najvyššie pohorie.

Po roztopení ľadovcov ostali viditeľné stopy v podobe jazier, ktoré patria k najnavštevovanejším miestam Tatier. Najväčšie plesá vznikli v skalných kotloch, kde voda vyplnila ľadovcom vyhĺbené kotly v tvrdej tatranskej žule. A najväčším plesom u nás je práve Veľké Hincovo pleso.

 

Veľké Hincovo pleso sa zmenšuje

Legenda hovorí, že pleso je pomenované po pastierovi, ktorý sem kedysi ako prvý vystúpil. Veľké Hincovo pleso sa nachádza v závere Mengusovskej doliny v nadmorskej výške 1 944 metrov. Na západe sa nad plesom zdvíhajú steny Kôprovského štítu, na severe Čubriny a Veľkého Mengusovského štítu a na východe Východného Mengusovského štítu, Hincovej veže a Mengusovského Volovca.

Je 740 metrov dlhé a 370 metrov široké. Hĺbka dosahuje až úctyhodných 53 metrov. Údaje o rozmeroch plesa sa v priebehu rokov menia, pretože je zanášané sutinou a postupne sa zmenšuje, ako napokon aj ostatné tatranské plesá. Je zaujímavé, že nemá žiadny povrchový prítok. Odteká z neho Hincov potok, ktorý je skutočným zdrojom rieky Poprad. Na Hincovom potoku v blízkosti plesa sa nachádzajú drobné jazierka, zvané Hincové oká.

 

Tajomstvo priezračne modrej farby

Táto „záhada“ spočíva v tom, že pri vysokej nadmorskej výške sa tu ľadová pokrývka drží 9 až 10 mesiacov a teplota vody nepresahuje osem stupňov Celzia. Z tohto dôvodu tu nemôže žiť veľké množstvo vodných živočíchov, ktoré by kalili a špinili vodu. S tým súvisí povestná priezračnosť a krásne sfarbenie plesa. V lete je dokonca dovidieť až do hĺbky 12 metrov, čo nie je možné pozorovať pri žiadnom inom jazere na Slovensku.

 

Odkiaľ na Hincovo pleso alebo trasa v skratke

Ide o náročnejší terén v dĺžke asi 8,5 kilometra, počas ktorého spravíte prevýšenie 450 metrov. Turistický chodníček vedie od Štrbského Plesa cez Popradské pleso, kde si môžete urobiť prestávku a pozrieť si aj symbolický cintorín s menami ľudí, ktorí vo Vysokých Tatrách našli svoju smrť. Cesta pokračuje krásnou Mengusovskou dolinou až k Veľkému Hincovmu plesu.

Druhá cesta vedie z východiskového bodu Tri studničky na Ceste Slobody medzi Štrbským Plesom a Podbanským. Ide o náročnejšiu a podstatne dlhšiu trasu, ktorá vedie Kôprovou a Hlinskou dolinou cez Vyšné Kôprovské sedlo. Nech sa však už na Veľké Hincovo pleso vydáte ktoroukoľvek trasou, ľutovať určite nebudete.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: Iveta Križanová, wikipedia, Podzemnik, Kristo

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa