Kde v Nízkych Tatrách stretnete kamzíka?

2012-03-17 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na rozdiel od toho, čo si mnohí ľudia myslia, kamzíkov nemusíte vidieť iba v hornatých oblastiach Vysokých Tatier. Oveľa pravdepodobnejšie na nich natrafíte počas turistiky v Nízkych Tatrách.



Hoci je pravdou, že v Nízkych Tatrách nenájdete toho „pravého“ kamzíka vrchovského tatranského, pretože ten sa u nás naozaj nachádza už len vo Vysokých, Západných alebo Belianskych Tatrách a teda kamzíky, ktoré máme na mysli my, sú skrížením kamzíka alpského s kamzíkmi zo Slovenského raja, Veľkej Fatry a Vysokých Tatier, nám laikom to ani v najmenšom prípade neuberá na krásnom zážitku a búšení srdca pri pohľade na tieto krásne zvieratá.

 

Fantastické Nízke Tatry

Pohorie Nízkych Tatier patrí medzi druhé najnavštevovanejšie pohorie na Slovensku. Pre peších turistov je tu k dispozícii viac ako 840 kilometrov značených trás a 15 náučných chodníkov. Zároveň táto oblasť poskytuje možnosti kúpania sa v Bešeňovej, v Liptovskej Mare, v Tatralandii, ako aj návštevu Demänovskej ľadovej jaskyne, Demänovskej jaskyne slobody a Važeckej jaskyne.

 

Túra s kamzíkom

Medzi najvyššie vrcholy patrí Ďumbier, Chopok, Chabenec, Kráľova hoľa a Dereše. Mnohé pešie túry sú počas zimy zároveň rajom pre bežkárov. Ak sa neviete rozhodnúť, ktorú túru si vybrať, môžete sa nechať inšpirovať našimi dvojdňovými túrami na Chabenec a Chopok. Práve tu, ak vám bude viať priaznivý vietor, môžete totiž hľadieť kamzíkovi z očí do očí len niekoľko metrov od seba. Dokonca sa vám môže pritrafiť taký komický záber ako nám, že sme stretli kamzíka priamo na turistickom vyšliapanom chodníku.

 

Nádherné výhľady z Chabenca

Ak vychádzate z ktorejkoľvek dediny, povedzme napríklad z Liptovskej Lúžnej, musíte pri výstupe na Chabenec rátať s celodennou túrou. Výstupy ani nie sú také náročné, ako skôr dlhé, hoci túto „dĺžku“ si vychutnáte po hrebeni. Otvárajú sa vám krásne výhľady do diaľky a môžete sa dosýta najesť lesných čučoriedok, ktorých je tu naozaj požehnane. Ale pozor, aby ste pritom nenatrafili na medveďa hnedého, ktorý má práve v týchto oblastiach najväčší výskyt a dobre vieme, ako mu práve lesné plody veľmi chutia.

Pokiaľ ide o spánok, prespať môžete v útulni pod Chabencom. Doslovne musíte rátať s útulňou, preto sa nečudujte umývaniu v potoku, s prírodnou toaletou či petrolejkami. A samotný spánok? Nuž, mnoho ľudí v jednom podkroví a veľmi staré matrace. S jedlom je to podobné: dostanete na výber možno jednu polievku, rum a čaj. To všetko však len umocňuje dojem z nedotknutej prírody mimo civilizácie a civilizačných vymožeností, na ktoré sa však po spánku v spomínanej útulni budete veľmi tešiť.

 

No a Chopok...

Pri túre na Chopok si zoberte do batohu teplé oblečenie. Pretože ak vám počas turistiky bolo teplo, pod Chopkom a priamo na ňom bude neuveriteľne fúkať, preto vám veľmi vhod padne suché oblečenie a teplý sveter. Z Chopku je nádherný výhľad, ale musíte mať šťastie na slnečné počasie, čo žiaľ nie je častým javom. Typické „chopkovské“ počasie je totiž veterné a hmlisté.

Odpočinúť a najesť sa môžete v Kamennej chate na Chopku, kde možno kamzíkov síce nestretnete, za to si však odpočiniete dosť na to, aby ste zvládli zostup do „civilizácie“. A nakoniec, kto vie, koho alebo čo sa vám podarí stretnúť na ceste dolu...

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa