Veľký Manín v bielom saténe

2011-03-17 17:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Veľký Manín dominujúci okoliu Považskej Bystrice je s nadmorskou výškou 891 metrov najvyšším bodom Súľovských vrchov.



Parafrázujúc známy hit britskej hudobnej skupiny Moody Blues vás pozývam na jeho návštevu v čase, keď býva zahalený do bieleho saténu.

Zimnú túru na Veľký Manín začneme pri cirkevnej škole v Považskej Bystrici. Za žltými značkami poputujeme okolo bývalej Kalvárie, cez Dráhy a Dúbravy až na lúky pod Maníncom.

Vyjdeme z hory, opustíme značku a po takmer vždy prešliapanej ceste prejdeme krížom cez lúky k úpätiu Veľkého Manína.

Strmo, avšak krátko vystúpime žľabom na holý vrchol Manínca, ktorý ponúka panoramatický výhľad na mesto a jeho bezprostredné okolie. Nad ním sa týči veniec hôr od Strážova cez Ostrú Malenicu až po Vršatec a hrebeň Javorníkov.

Z Manínca stále bez značky začneme prudko stúpať juhozápadným hrebeňom Veľkého Manína. Chodník býva v zime blatistý alebo zľadovatený. Ak je veľa snehu, oplatí sa obuť snežnice.

Asi trištvrtehodinové stúpanie sa končí pri skalnej mohyle označujúcej vrchol Veľkého Manína. Ešte stále je bez výhľadov. Nedávna víchrica tu ušetrila mohutné buky a navrhovanú rozhľadňu zatiaľ nikto nestavia.

Pokračujeme skalnatým hrebienkom východným smerom a mierne zostúpime na veľkú zarastajúcu lúku, kde sa opäť napojíme na žlté značky prichádzajúce z Manínskej tiesňavy.

Odbočíme po nich doprava, chvíľu pôjdeme popod hrebeň, potom cez rúbanisko po tornáde, až napokon strmšie klesneme do plytkého sedielka, ktoré sa nevedno prečo označuje ako Vápenná jaskyňa. Táto neprístupná jaskyňa je od tohto miesta dosť vzdialená... (...)

 

Viac sa dočítate v časopise Krásy Slovenska 1-2/ 2011.

 

Zdroj/autor: Dajama, Krásy Slovenska, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: krasyslovenska.sk,wikipedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa