Rainerova chata

2011-02-16 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Rainerova chata (nazývaná aj Rainerka) je najstaršia chata vo Vysokých Tatrách. Bola postavená v roku 1863 Jánom Jurajom Rainerom.



Chata patrí medzi turistami k veľmi navštevovaným miestam, pretože sa nachádza v nižšej nadmorskej výške, neďaleko Hrebienka, Studenopotockých vodopádov a Zamkovského chaty.

Po postavení chaty Kamzík, ktorá vyrástla neďaleko nej, Rainerova chata v roku 1884 zanikla a zmenila sa na sklad paliva.

Chatu Kamzík asanovali v roku 1980. Rovnaký osud takmer postihol aj Rainerovu chatu. Snaha zachrániť túto najstaršiu vysokohorskú turistickú chatu v Tatrách bola nakoniec úspešná a v roku 1983 sa vzácnu historickú pamiatku podarilo zrekonštruovať.

Obnovená bola potom v roku 1998. Odvtedy slúži verejnosti ako chata s malým občerstvením bez podávania jedál a ubytovania. V chate je aj malá expozícia histórie a súčasnosti horských nosičov, zbierka starého horolezeckého náradia a starých lyží. Je cenným dokladom dobovej architektúry chát.

Tradíciou chaty je program "Klaňanie Trom kráľom" pri snehovom Betleheme pod vedením folklórnej skupiny detí z Lendaku.

Na chatu sa dostanete z Hrebienka alebo od Zamkovského chaty po červenej magistrále. Vedie sem aj modrá značka od Studenopotockých vodopádov, ktorá pokračuje na Zbojnícku chatu. Turistický chodník pre telesne postihnutých vedie zo Starého Smokovca cez Hrebienok na Rainerovu chatu.

V chate sa nedá prespávať. Interiér pozostáva z malej miestnosti, kde je pec, pult, lavice a stoly. Všetko pôsobí domácim, útulným dojmom. V zime je tu väčšinou plno, vládne dobrá nálada, vôňa dreva a dymu a keď si tu chvíľu posedíte, možno si začnete pripadať ako v Tatrách v minulosti… (hiking.sk)

 

Rainerova chata
Nájomca: Peter Petras
Lányiho 19
060 01 Kežmarok
Tel.: +421-52-4524103
Mobil: +421-907-910559

 

Zdroj/autor: Dajama, Tatry, vysoketatry, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa