Téryho chata

2011-01-03 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - 21. augusta 1899 bola slávnostne otvorená najvyššie položená celoročne otvorená chata vo Vysokých Tatrách - Téryho chata (ľudovo nazývaná Terinka) v Malej Studenej doline.



Leží pri Piatich spišských plesách v Malej Studenej doline, nad skalnou stenou, odkiaľ pomyselne stráži túto dolinu.

Téryho chata bola postavená v roku 1899 podľa projektu spišskosobotského architekta Gedeona Majunkeho.

Otcom myšlienky vybudovať turistickú chatu na hornej terase Malej Studenej doliny bol priekopník tatranského horolezectva Dr. Edmund Téry (1856-1917), ktorý sa zaslúžil o rozvoj tatranskej turistiky vo vtedajšom Uhorsku. Okrem iných vystúpil ako prvý aj na okolité štíty: Prostredný hrot (1876) a Pyšný štít (1877).

V Banskej Štiavnici, ktorá bola jeho bydliskom, bol známy ako "lekár chudobných". Edmund Téry založil Tatranský spolok, ktorý získal výhradné právo na stavebnú činnosť v Malej Studenej doline.

Do roku 1933 bola najvyššie položenou chatou vo Vysokých Tatrách. Od roku 1936 má celoročnú prevádzku.

Téryho chata viackrát menila majiteľa. O jej vlastníkoch po prvej svetovej vojne píše vo svojej knihe Strechy nad oblakmi bývalý náčelník horskej služby a horský vodca František Mrázik: "Po vojne si chatu neprávom prisvojil kežmarský Karpatenverein a až takmer po desaťročí sa ju podarilo dostať do vlastníctva Klubu čs. turistov," uvádza Mrázik.

Cez druhú svetovú vojnu a po oslobodení chata niekoľkokrát menila majiteľov, v súčasnosti je to Klub slovenských turistov a Slovenský horolezecký spolok JAMES.


    
Od vybudovania Téryho chaty sa neustále zdokonaľovala jej vybavenosť. V druhej polovici 30. rokov zriadili v chate ústredné kúrenie, zaviedli telefón, vodovod a vylepšili sa ubytovacie priestory. Zaujímavosťou je, že počas úprav v roku 1944 sa tu ukrývali poľskí odbojári i ruskí utečenci zo zajateckých táborov. V roku 1955 sa uskutočnili stavebné úpravy priečelia chaty.

V rokoch 1979-83 prešla Terinka rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá však nenarušila pôvodný vzhľad chaty postavenej podľa projektu Majunkeho. Posledná rekonštrukcia Téryho chaty sa realizovala v roku 2005 - bola osadená slnečnými kolektormi na svietenie. Na jeseň minulého roka na chate nainštalovali nový fotovoltaický systém, čím sa značne uľahčila prevádzka a zvýšil sa štandard ponúkaných služieb.


      
     
Chata je prístupná od Zamkovského chaty (zelený turistický chodník, 2 hodiny). K Zamkovského chate sa ide buď z Hrebienka alebo Skalnatého plesa (červený turistický chodník). Len od Hrebienka je ale chata prístupná celoročne.

Od Téryho chaty vedie chodník (zelený turistický chodník, žltý turistický chodník) cez Pfinnovu kopu do Dolinky pod Sedielkom a odtiaľ buď cez Priečne sedlo (žltý turistický chodník) do Veľkej Studenej doliny alebo na sedlo Sedielko (zelený turistický chodník) a do Javorovej doliny.

Od chaty je krásny výhľad do Kotliny Piatich spišských plies, na samotné Spišské plesá, ale i okolité štíty: Ľadový štít, Prostredný hrot, Širokú vežu, Snehový štít, Baranie rohy, Spišský štít, Pyšný štít, Lomnický štít a ďalšie.

 

 

Téryho chata
Ing.Miroslav Jílek (chatár)
Tel: +421-52-4425245,
Mobil: +421-905-893233
E-mail:
teryhochata@gmail.com


 

Zdroj/autor: Dajama, tasr, Tatry, wikipedia, drom

VIDEO Téryho chata

 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: wikipedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa