Strážovské vrchy - malebné kotliny a lesy

2011-04-19 17:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Chránená krajinná oblasť (CHKO) Strážovské vrchy na západe Slovenska je príťažlivým svetom bizarných skál, hustých lesov a malebných kotlín a dolín.



CHKO Strážovské vrchy vyhlásili v roku 1989.

Územie s rozlohou 30 979 hektárov zasahuje do dvoch pohorí, leží na území Strážovských a Súľovských vrchov. Správa CHKO Strážovské vrchy sídli v Považskej Bystrici.

Na území CHKO nachádzame dve krajinársky špecifické oblasti. Na severe sa rozprestierajú Súľovské vrchy, v ktorých jadre sa nachádza erózna kotlinka, ktorá je zo všetkých strán olemovaná prstencom bizarných Súľovských skál.

Južná časť CHKO rozkladajúca sa v Strážovských vrchoch je typická hlbokými lesmi a dolinami. Krajinnými dominantami sú bralné vrchy Strážov a Vápeč.

Turisticky najpríťažlivejšia je horská obec Čičmany s typickými drevenými domami ozdobenými maľovanými ornamentmi. V oblasti turistického centra Mojtín sa rozprestiera neveľká náhorná plošina s bohatým výskytom krasových javov.

Strážovské vrchy sa nachádzajú medzi mestami Trenčín, Dubnica nad Váhom, Ilava a Bojnice a oplývajú vzácnou flórou a faunou.

Pohorie je taktiež bohaté na termálne vody: Trenčianske Teplice, Bojnice, Rajecké Teplice, ale i krasové útvary.

 

Zdroj/autor: Dajama, wikipedia, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Dajama,wikipedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa