Na populárne Rysy do Vysokých Tatier

2011-03-03 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Medzi najnavštevovanejšie tatranské štíty nesporne patria Rysy. O ich popularitu sa zaslúžil predovšetkým hromadný turistický výstup organizovaný každý rok začiatkom augusta.



Tradičné turistické podujatie nabralo veľmi rýchlo masové rozmery a na vrchole Rysov sa za jeden víkend často vystriedalo vyše tritisíc ľudí.

Po roku 1989 sa augustový výstup na Rysy zbavil nežiaducej masovosti i politického podfarbenia.

Až po rázcestie v dolnej časti Hincovej doliny, pri ktorom kedysi stála Hincova koliba, je trasa výstupu na Rysy spoločná s trasou na Kôprovský štít. Na rázcestí odbočuje doprava červeno značkovaný chodník prekonávajúci početnými serpentínami vysoký skalný prah visutej Žabej doliny.

Za odpočinkovým úsekom na spodnej terase Žabej doliny chodník opäť vystupuje na ďalší skalný stupeň, kde sú nebezpečnejšie traverzy zabezpečené reťazami.

Rysy majú tri vrcholy: stredný (2 503 m n. m.), severozápadný (2 499,6 m n. m.) a juhovýchodný (2 473 m n. m.).

Severozápadný vrchol zároveň slúži od roku 2000 ako hraničný peší prechod (červená turistická značka, otvorený len od 1. júla do 30. septembra od 7.00 do 19.00) a je najvyšším bodom Poľska.

Stredný vrchol je najvyšším bodom v Tatrách, ktorý je voľne prístupný bez horského vodcu (s výnimkou Lomnického štítu pri použití lanovky).

Na úbočí Rysov sa v nadmorskej výške 2 250 m n. m. nachádza známa Chata pod Rysmi.

Na úpätí Rysov (na slovenskej strane) sa nachádzajú tri malé karovo-morénové jazerá - Žabie plesá (Vyšné, Malé a Stredné), na poľskej strane ležia dve plesá: Czarny Staw pod Rysmi a najväčšie tatranské pleso - Morskie Oko.

V roku 1899 navštívila Rysy poľsko-francúzska vedkyňa Marie Curie-Skłodowska (1867-1934) s manželom Pierrom a v roku 1913 neskorší vodca ruskej revolúcie, Vladimír Iľjič Lenin, na ktorého počesť sa počas socializmu v Česko-Slovensku konali výstupy na Rysy.

 

 

Tatranská informačná kancelária Vysoké Tatry - Tatranská Lomnica
059 60 Tatranská Lomnica
Tel.: +421/52/446 81 19
E-mail:
lomnica@tatryinfo.eu
Web: www.tatryinfo.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, wikipedia, drom

VIDEO Rysy - panoráma



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Dajama,wikipedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa