Krásy Slovenska č. 1-2/2011

2011-01-20 14:00:00 |   |    | 

Vyberáme z aktuálneho dvojčísla časopisu Krásy Slovenska...



  • Úsilie predošlých rokov nevychádza nazmar

Rozhovor nielen o časopise Krásy Slovenska s JUDr. Tiborom Sásikom

V tomto roku sa časopis Krásy Slovenska dožíva 90 rokov. Počas tohto dlhého obdobia sa pri jeho tvorbe vystriedalo mnoho redaktorov a šéfredaktorov. Len niektorí z nich však v redakcii pôsobili desiatky rokov. Jedným z nich je dnes 86-ročný JUDr. Tibor Sásik. Na redigovaní časopisu sa podieľal neuveriteľných 30 rokov, čo znamená, že mu venoval prevažnú časť aktívneho života.

 

  • Za bozk zradila krajinu, za krajinu obetovala hlavu

V rámci výskumnej úlohy Slovenského národného múzea múzejní pracovníci z Levoče a Betliara tri roky zbierali podklady pre pozoruhodnú výstavu Levočská biela pani. Výstava bude do konca mája inštalovaná v Spišskom múzeu v Levoči a v letnej sezóne v Múzeu Betliar.

 

  • Kráľovná biotopov

Jeden z najvzácnejších, ak nie úplne najvzácnejší lesný biotop tróni na najvyššom vertikálnom lesnom vegetačnom stupni. Vyskytuje sa v oblasti hornej hranice lesa a plynule prechádza do subalpínskeho stupňa kosodreviny.

 

  • Zimné druhy húb

Hoci to na prvý pohľad znie nepravdepodobne, huby rastú aj v zime, keď väčšina bežných hubárov sedí v teple svojich príbytkov a teší sa z nasušených a zo zavarených úlovkov z leta a jesene. Avšak aj v decembri alebo januári si môžeme pripraviť chutné jedlo z čerstvých húb nazbieraných priamo v prírode.

 

  • Z lyží do plaviek

V zime možno na Slovensku nájsť viacero miest, kde sa dá výborná lyžovačka spojiť s relaxom v teplej vode či vychádzkou po kultúrnych pamätihodnostiach. Jednou z takýchto lokalít je aj dolná Orava a osobitne Dolný Kubín.

 

  • Téryho chata

Téryho chata v mojich očiach pripomína pevnosť. Pevnosť vzdorujúcu klimatickým podmienkam, ktoré vládnu nad jazerným prahom Kotliny Piatich spišských plies v nadmorskej výške 2 015 metrov. Je tvarovaná tak, aby jej neublížili ani najsilnejšie západné vetry. Múry a strešné konštrukcie musia odolať hmotnosti aj toho najťažšieho mokrého snehu.

 

Zdroj/autor: Krásy Slovenska, Dajama, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Krásy Slovenska

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa