Krásy Slovenska č. 11-12/2010

2010-12-01 15:00:00 |   |    | 

Vyberáme z aktuálneho dvojčísla časopisu Krásy Slovenska...



 

 

Turistika ako vášeň i poslanie

Rozhovor o budúcnosti Klubu slovenských turistov s jeho predsedom Petrom Perhalom

Piateho júna tohto roka ho delegáti Valného zhromaždenia Klubu slovenských turistov (KST) zvolili za predsedu klubu a zároveň za predsedu jeho výkonného výboru. Do novej funkcie vstupoval s mnohými plánmi a úlohami, ktoré sa spolu s tímom spolupracovníkov postupne snaží realizovať.

Jeho hlavným koníčkom je turistika a všetko, čo s ňou súvisí. Funkciu predsedu KST vykonáva vo voľnom čase. Ako štatutár veľkej organizácie však nesie veľkú časť zodpovednosti na vlastných pleciach. V takomto prípade musí turistiku vnímať ako službu smerujúcu k naplneniu spokojnosti všetkých členov.

 

  • Mestá na polceste

Pri cestovaní medzi Nitrou, Trenčínom a Prievidzou sa približne na polceste ocitneme buď v Bánovciach nad Bebravou alebo v Partizánskom. Ak cez ne neprejdeme s „klapkami na očiach“ a na chvíľu sa zastavíme, zistíme, že obe mestá majú niečo zaujímavé, čo sa oplatí detailne spoznať. Bánovce nad Bebravou a Partizánske sú vzdialené asi 20 km, sú približne rovnako veľké a patria do kategórie sídel s počtom obyvateľov vyšším ako 20 000. Obidve sa v roku 1996 stali sídlom okresu, obidve boli v nedávnej minulosti dôležitým priemyselným centrom. A v obidvoch dnes pociťujú útlm hospodárskych aktivít. Ako vidieť, Bánovce nad Bebravou a Partizánske majú mnoho spoločného. Zároveň sa však aj veľmi líšia, najmä z hľadiska dĺžky histórie. Kým Bánovce nad Bebravou získali prvé mestské výsady v 14. storočí, Partizánske uzrelo svetlo sveta tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny ako mesto postavené na zelenej lúke.

 

  • Za vtákmi Strážovských vrchov

Ak by ste sa chceli vybrať na ornitologicky atraktívne miesta v okrese Bánovce nad Bebravou, v každom prípade odporúčam Strážovské vrchy, ktoré sú chráneným vtáčím územím. Toto pohorie patrí k najvýznamnejším oblastiam na Slovensku, pričom v tomto prípade sa hodnotia vhodné podmienky na rozmnožovanie štyroch tzv. kritériových druhov vtákov – sokola sťahovavého, výra skalného, žlny sivej a ďatľa prostredného. Okrem toho sa tu vyskytuje 21 ďalších významných vtáčích druhov, z ktorých väčšina hniezdi aj v regióne Pobebravie.

 

  • Kraj kaštieľov

Ak by sme sa pri poznávaní Pobebravia chceli špecializovať len na určitú kultúrno-historickú tému, najviac času by nám zabrali kaštiele. Málokde na Slovensku sa nachádza toľko panských sídel ako v okolí Partizánskeho a Bánoviec nad Bebravou. Návštevníci majú v tejto oblasti nielen početnú, ale aj mimoriadne pestrú ponuku, ktorá je rôznorodá z hľadiska veku, slohu i typologického zaradenia. Zastúpené tu sú nielen stredoveké panské sídla a renesančné opevnené kaštiele, ale aj prepychové barokové či novoslohové šľachtické sídla vsadené do parkovej zelene. Sú tu polorozpadnuté pamiatky volajúce po oprave, ale aj ukážkovo zrenovované skvostné stavby s príťažlivým vzhľadom. O simonyiovskom gotickom kaštieli, ktorý je najstarší na Slovensku, sme písali v rámci článku o Partizánskom. Na inom mieste sme sa okrajovo zmienili o zayovskom renesančnom kaštieli v Uhrovci. Poďme si preto predstaviť ďalšie zaujímavé panské sídla Pobebravia.

 

  • Kľukatá cesta po Gemeri (2)

Prvú časť „kľukatej túry do literatúry“ po Gemeri sme v minulom čísle zavŕšili v starobylom vzdelaneckom a literárnom centre – v Revúcej. A v tejto ceste musíme pokračovať. Gemer je totiž bohatý na nehnuteľné literárne a kultúrne pamiatky, ktoré sú späté s tvorcami slovenskej literatúry a organizátormi národného a kultúrneho života.

 

  • Tatranské chaty (5) - Zamkovského chata

Zamkovského chata je jediná tatranská chata, ktorá aj v súčasnosti nesie názov podľa svojho staviteľa a prvého majiteľa. Počas štyroch desaťročí bývalého režimu sa na Zamkovského chatu malo zabudnúť, a preto ju premenovali. Mnohí tatranci, horolezci a turisti však aj potom chatu spomínali pod pôvodným názvom, najčastejšie v skrátenej podobe „Zamka“.


 

Zdroj/autor: Krásy Slovenska, Dajama, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Krásy Slovenska

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa