Slovenská Etna

2010-08-21 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Poľana je najvyššou a najlepšie zachovanou sopkou v strednej Európe.



Pôvodne to bol stratovulkán, čiže kužeľovitá sopka s pomerne malým kráterom, vrstvená z rôznych sopečných hornín, akou je napríklad slávna sicílska Etna alebo japonská Fudžijama. Z jej gigantického kužeľa sa zachovala len základňa s priemerom 18 kilometrov.

Rekonštrukciou pôvodného kužeľa podľa rozlohy a sklonu jeho zachovaných zvyškov vedci usúdili, že vrchol sopky sa týčil o dobrý kilometer nad súčasným najvyšším bodom Poľany. Žeravá magma vychádzala z útrob zeme gigantickým, 2 kilometre širokým komínom, ktorý stál presne na mieste, kde sa dnes čupia chalúpky horskej osady Kyslinky v Hrochotskej doline. Ozrutná erupcia pravdepodobne rozmetala pôvodný sopečný kužeľ a vytvorila obrovský kráter, v ktorom neskôr vyrástol nový menší sopečný kužeľ – vytvorila sa kaldera.

Kaldera Poľany je dnes hlboká vyše 400 metrov a uzatvorená hrebeňovým valom, dlhým vyše 23 kilometrov. Krušné časy museli byť v detvianskom kraji, keď táto gigantická papuľa chrlila do povetria oheň a síru.

Poľana naposledy zabafkala pred nejakými trinástimi miliónmi rokov a odvtedy bezpečne spinká. Zmenila sa na najvyššie sopečné pohorie Slovenska – vrchol Zadnej Poľany sa týči do výšky 1 458 metrov. Prúdy lávy zo zemských útrob stuhli a vytvorili životodarnú pôdu, na ktorej dnes sídlia vzácne rastlinné spoločenstvá. Zvyšky lávových prúdov na niektorých miestach ponuro hľadia obnažené z lesnatých svahov.

Stenu krátera prerezala voda, vzniklo malebné údolie – Hrochotská dolina. Na jej dne nám takmer v ceste stojí ozrutný Bátovský balvan. Kúsok povyše sa nad dolinou týči Jánošíkova skala – ozrutná stena zo spečených vulkanických materiálov.

Slovenská Etna lákala ľudí už od praveku. Stopy prehistorického osídlenia sa našli napríklad na bralách Chrapkovej, Malej Kopy, na vrchu Detva, na Melichovej skale i v Hrochotskej doline pod Jánošíkovou skalou. V rímskych dobách obývali oblasť Poľany a Rudohoria pravdepodobne kmene Osov a Kotínov, známe vyspelým baníctvom a hutníctvom. V časoch stredoveku, keď sa krajina zotavovala po tatárskom vpáde (1 241), prilákal kráľ Belo IV. na Slovensko húfy nemeckých kolonistov.

Človek svojím večným kutaním našťastie predsa len celkom nenarušil panenskú prírodu Poľany. Toto územie dnes tvorí biosférickú rezerváciu UNESCO – jednu z 350 podobne vzácnych lokalít sveta, ktoré slúžia dlhodobému monitorovaniu vplyvov človeka na životné prostredie.


Ako sa tam dostanete

Azda najpopulárnejšia cestička na slovenskú Etnu vedie Rudnou magistrálou z Detvy cez Kalamárku a lyžiarsky areál pri horskom hoteli Poľana. Od hotela vedie značkovaná trasa Rudnej magistrály cez sedlo Priehybina na vrchol Poľany.

K hotelu na Poľane sa dostanete aj inými trasami, napríklad okolo vodopádu Bystré alebo cez vyhliadkový vrchol Detva. Ale dá sa vyraziť aj z dna sopečného krátera – z Hrochotskej doliny.

 

Správa CHKO Poľana
J. M. Hurbana 20
960 01 Zvolen
Tel. : 045 533 48 34
Fax : 045 533 36 57

Horský hotel Poľana
962 05 Hriňová
Tel.: +421 45 54 97 204, 54 97 304
Fax: +421 45 54 97 667
E-mail:
reception@polana.sk


 

Zdroj/autor: Dajama, najkrajšie vrchy, sopsr, polana, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa