Na bicykli za východoslovenskými hradmi

2012-05-03 10:20:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Turistická sezóna sa začína a po dlhej zime môžeme spoločne s blízkymi opäť objavovať prírodné a kultúrne krásy Slovenska. Aj vy patríte medzi náročnejších, ktorým nestačí iba túra do lesa spojená s opekaním slaniny? Ponúka sa trojnásobná obhliadka východoslovenských hradov. Zrúcaniny Brekov, Čičava a Jasenov sú cieľom mnohých návštevníkov. Prečo si nepozrieť všetky v jediný deň? Postačí iba bicykel a odhodlaná partia.



Najnáročnejším bude určite výstup na gotický hrad Jasenov, odmenou je však široký výhľad na obec Jasenov a okresné mesto Humenné. Kvôli všeobecnému prehľadu si povieme pár historických faktov, ale len v takom množstve, aby nás od plánovanej návštevy neodradili.

Hrad postavili pravdepodobne Račkajovci v 13. storočí a slúžil hlavne ako útočisko počas vojnovej hrozby. Zaujímavejšie však je, že na ňom sídlili peňazokazci. Razili predovšetkým poľské groše a to nie z celkom kvalitných kovov. Hlavného majstra dielne na výrobu falošných peňazí napokon aj popravili v Prešove. Hrad bol poškodený v roku 1644. Po zvyšné takmer štyri storočia si aj napriek chýbajúcej streche a viac ako priestranným chodbám udržal svoje miesto medzi turistickými atrakciami v humenskom okrese.

Rovnako ako Jasenov, aj hrad Brekov postavili v 13. storočí. Po zániku Veľkomoravskej ríše plnil významnú spoločenskú a hospodársku úlohu. Počas nedávnych archeologických výskumov sa na hrade objavili umelecké kachlice s rozličnými námetmi - bojovník  prepichnutý mečom, anjel s erbom, orol či  bojovník, ktorý zabíja draka. Pozrieť si kachlice je možné vo Vihorlatskom múzeu.

Ruiny hradu núkajú príjemný výhľad na mestá Humenné a Strážske. Po obhliadke tohto hradu je možné rozložiť oheň a vybaliť svoje zásoby pod útulným dreveným altánkom na lúke, ktorý je prístupný aj pre turistov. Po dobrom obede ale nezabudneme zanechať altánok a lavičky v pôvodnom stave.

Našou poslednou zastávkou bude Čičava. Zrúcanina stojí na nižšom kopci a vábi k výstupu nahor z prednej strany, tunajší však poznajú menej náročnú cestu. Obchádzka zozadu je síce o kúsok dlhšia, avšak menej strmá. Dostať sa bicyklom až nahor je oproti predošlým dvom hradom jednoduché a rýchle. V prvých dvoch prípadoch budete určite tlačiť bicykel pred sebou, no ešte praktickejšie je bicykel dobre zamknúť v dedine.

Po výstupe na Čičavu určite zaujmú zachovalejšie ruiny a krypta. Najrozsiahlejšiu prestavbu hradu realizovali koncom 15. storočia aj kvôli vyvíjajúcej sa streleckej technike. V hrubých kamenných múroch stále pekne vidieť otvory pre zbrane. Únavným nebude ani široký výhľad na okolité obce.

 

Zdroj/autor: wikipedia, slovaktourservice.sk, Miroslava Vajsová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa