Z rozhľadní západného Slovenska

2014-01-16 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pohľad z výšky na okolitú krajinu je niečo, čo sa jednoducho nedá ničím zaplatiť. Práve preto sú pre turistov veľkými lákadlami rozhľadne, ktorých sa dosť nájde aj na pomerne malom území západného Slovensku. A na tie najzaujímavejšie vás teraz pozývame.



Z Kamzíka

Kto by nepoznal dnes už klasickú siluetu mohutnej televíznej veže týčiacej sa nad Bratislavou? Veža na Kamzíku je totiž viditeľná už z poriadnej diaľky. Nuž, niet sa čomu čudovať, veď sa nachádza v nadmorskej výške 437 metrov, pričom jej samotná výška je neuveriteľných 194 metrov. Takže je úplne logické, že z takéhoto miesta sa návštevníkom veže musí naskytnúť dych vyrážajúci výhľad.

Postavená bola v roku 1975 a na tú dobu šlo skutočne o úžasný architektonický a technický počin. Pokiaľ ide o výhľad z veže, ten je možné si vychutnať najmä z dvoch reštaurácií, pričom jedna z nich je vybavená otočným mechanizmom, ktorý návštevníkom zabezpečí nádherný panoramatický výhľad na hlavné mesto a okolie. Na Kamzíku sa nachádza aj vyhliadková plošina, tá však bola ešte v roku 1997 zatvorená kvôli nebezpečným silným vetrom.

 

Na vrchoch Považského Inovca

Pohorie Považský Inovec síce nepatrí medzi najvyššie na Slovensku, no napriek tomu dokáže ponúknuť krásne výhľady aj vďaka svojim rozhľadniam. Ako prvú navštívime vežu na vrchu Marhát v okrese Piešťany, ktorý sa vyznačuje takmer 750-metrovou nadmorskou výškou. Od roku 2008 sa na ňom nachádza sedemnásťmetrová drevená rozhľadňa, z ktorej je úžasný výhľad na okolitú krajinu. Vedľa nej nájdete aj desať metrov vysoký kríž s nápisom  „Boh ochraňuj turistov“ z roku 1947.

V Považskom Inovci sa nachádza rozhľadňa aj na vrchu Panská Javorina, ktorý sa rozkladá na území dvoch okresov: novomestského a topoľčianskeho. Je približne o dvesto metrov vyšší než Marhát. V roku 2010 tu bola postavená šestnásťmetrová drevená rozhľadňa, ktorá sa rýchlo stala obľúbeným turistickým miestom.

 

Tri rozhľadne na Veľkom Lopeníku

Len máloktorý vrch sa môže pochváliť tým, že sa na ňom dohromady nachádzali až tri rozhľadne. Veľký Lopeník v okrese Nové Mesto nad Váhom patriaci k pohoriu Biele Karpaty však k takýmto hrdým výnimkám patrí. Prvá rozhľadňa bola na jeho vrchole totiž vybudovaná už v roku 1944, o dva roky sa však stala obeťou požiaru. Vzápätí na to tu postavili jej vernú kópiu, ktorá vydržala až do roku 1972. Odvtedy až do roku 2005 bol Veľký Lopeník bez vyhliadkovej veže. V tomto roku sa tu však postavila dvadsaťdvametrová drevená rozhľadňa, z ktorej sa tešia nielen miestni obyvatelia, ale aj turisti zo širokého okolia.

 

Na Kukle

Nakoniec sa vyberieme do pohoria Malých Karpát, kde sa okrem mnohých ďalších turistických lákadiel nachádza aj rozhľadňa na vrchu Kukla, ktorého nadmorská výška je 564 metrov. Aj tu kedysi stála staršia drevená rozhľadňa, ktorú však v roku 2007 nahradila nová dvanásťmetrová veža. Z nej sa turistom naskytne panoramatický výhľad, ktorý zahŕňa aj blízky hrad Červený Kameň.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa