Aj na Slovensku máme skvelé múzeá

2013-10-31 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Hoci na Slovensku nemáme múzeá či galérie porovnateľné s Ermitážou či Louvrom, neznamená to, že by sa u nás nenašli také, ktoré by stáli za návštevu. O to viac, že jesenné počasie nám už príliš nedovolí prechádzať sa po horách či lesoch. Pozývame vás preto do jedných z najzaujímavejších múzeí v našej malej, ale krásnej krajine.



V Bratislave

Svoju prehliadku musíme začať, ako inak, v našom najdôležitejšom meste, v ktorom sa nachádza naše najdôležitejšie múzeum. Samozrejme, ide o Slovenské národné múzeum, ktoré v sebe ukrýva omnoho viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pod jeho správu totiž patrí veľké množstvo rôznych múzeí, ako napríklad najznámejšie Prírodovedné múzeum na bratislavskom nábreží Dunaja. Podľa jeho oficiálnej internetovej stránky sa zameriava na výskum, dokumentáciu a prezentáciu rozmanitosti a vývoja živej a neživej prírody a to najmä na území Slovenska. Svojou zbierkou, do ktorej patrí približne 2,5 milióna zbierkových predmetov, sa podľa týchto informácií  zaraďuje medzi významné prírodovedné európske múzeá.

Kto miluje výtvarné umenie, rozhodne si nesmie nechať ujsť návštevu Slovenskej národnej galérie neďaleko Prírodovedného múzea. Je síce tak trochu paradox, že v niečom tak neestetickom, ako je jej „moderná“ prístavba, sa nachádza toľko nádherných diel, ale tento fakt nechajme pre túto chvíľu bokom. Radšej sa pozrime na úžasnú zbierku obrazov, v ktorej nájdeme diela takých velikánov, ako bol napríklad Pablo Picasso, Andy Warhol, Martin Benka či Koloman Sokol.

Z galérie sa presunieme pod Bratislavský hrad, kde na nás čaká Dom U dobrého pastiera. V tejto nádhernej rokokovej stavbe sa totiž nachádza Múzeum hodín, ktorých zbierku tvorí unikátna expozícia historických hodín. Ide o rôzne typy hodín z obdobia od 17. do začiatku 20. storočia, no zameriava sa najmä na hodiny z 18. a 19. storočia vyrobené v dielňach bratislavských majstrov.

V priestoroch samotného hradu narazíme nielen na úžasný výhľad na Bratislavu, ale aj na Historické múzeum mapujúce úctyhodnú históriu Slovenska od stredoveku až po súčasnosť. Nesmierne pôsobivou je aj návšteva Klenotnice, kde môžete uvidieť skutočné poklady nájdené na území Bratislavského hradu. Hoci je toho v Bratislave viac ako dosť, posledným miestom, kam sa pozrieme, bude Múzeum dopravy, ktoré nájdeme neďaleko Hlavnej stanice. Tu vás určite zaujmú exponáty prvých motorových vozidiel, bicyklov, parných, motorových aj elektrických rušňov a podobne.

 

Mimo Bratislavy

V Bratislave je síce mnoho skvelých múzeí, to však neznamená, že by zbytok Slovenska bol na zahodenie. Svedčí o tom napríklad Balneologické múzeum v Piešťanoch, ktoré približuje archeológiu piešťanského regiónu či expozíciu venovanú dejinám Piešťan a kúpeľov alebo expozíciu o najvýznamnejších vodách Slovenska a určite zaujme aj časť venovaná M. R. Štefánikovi. Na strednom Slovensku rozhodne treba navštíviť Múzeum SNP v Banskej Bystrici, ktoré je venované vývoju slovenskej spoločnosti v období rokov 1918 až 1948 so zameraním na protifašistický odboj a Slovenské národné povstanie.

Zo stredu Slovenska sa však rýchlo presuňme na východ, kde na nás čaká napríklad Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, v ktorom nájdeme nielen samotné diela tohto slávneho autora, ale aj kúsky pochádzajúce z tvorby jeho brata Paula a synovca Jamesa. Na východnom Slovensku sa toho takisto nájde pomerne veľa - napríklad v Košiciach rozhodne treba navštíviť Slovenské technické múzum, ktoré svojich návštevníkov určite poteší exponátmi mapujúcimi technické dejiny Slovenska. Pod jeho správu patrí aj košické Múzeum letectva, ktoré zaujme historickými lietadlami a tiež dopravnými prostriedkami úctyhodného veku a elegancie.

Svoju púť po múzeách ukončíme takisto v Košiciach a to vo Východslovenskej galérii, ktorá sa prostredníctvom približne 6 400 diel zameriava najmä na prezentovanie vývoja výtvarného umenia na východnom Slovensku. Takže nech už bývate v ktorejkoľvek časti Slovenska, využite svoj voľný čas a vyberte sa do niektorého z veľkého množstva múzeí či galérií. Napokon, len ťažko by sme našli mesto či obec, v ktorom sa nenájde keď už nie múzeum, tak aspoň pamätná izba so zaujímavou expozíciou.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa