Po slovenských mestských hradoch v baníckych mestách

2013-05-16 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Keď sa povie hrad, väčšina z nás si predstaví nedobytné sídlo hrdo sa vypínajúce niekde na vysokej skale, no nie je to vždy tak. Hrady totiž môžeme nájsť doslova aj uprostred mesta. A práve na prehliadku takýchto hradov a to v bývalých baníckych mestách vás teraz pozývame.



V srdci Stredného Slovenska

Snáď najznámejší slovenský mestský hrad sa nachádza v metropole Stredného Slovenska a slávnom baníckom meste, Banskej Bystrici. Ide o národnú kultúrnu pamiatku, ktorá je zároveň dominantou historického jadra. Jeho účelom bolo chrániť výnosy z ťažby drahých kovov a samozrejme kráľovskú pokladnicu. A v stredovekej Banskej Bystrici toho bolo skutočne dosť, čo si vyžadovalo ochranu, nakoľko išlo o veľmi bohaté mesto.

Samotný areál mestského hradu sa skladá z kostola Panny Márie, takzvaného Matejovho domu, takzvaného slovenského kostola, radnice, budovy fary a kamenného opevnenia s baštami, vstupnou bránou s barbakanom, ktorým sa do areálu vchádzalo. V roku 2005 prebehla kompletná rekonštrukcia priestorov banskobystrického mestského hradu. Od roku 2009 je v priestoroch hradu kaviareň a reštaurácia.

 

Na vrchu Paradajs

Keď sme v predošlom odstavci uviedli, že Banská Bystrica si opevneným hradom chcela ochrániť svoje bohatstvo, platí to aj pre ďalšie banícke mesto - Banskú Štiavnicu. Napokon, tento fakt platí prakticky o všetkých významných bývalých baníckych mestách, ako zistíme aj ďalej. Mestský hrad v Banskej Štiavnici, nazývaný aj Starý zámok na rozlíšenie od Nového Zámku, je postavený v centre mesta na vrchu so zvláštnym názvom: Paradajs. Vznikol prebudovaním a opevnením farského kostola na prelome 15. a 16. storočia. V súčasnej dobe sa v jeho priestoroch nachádza Slovenské banské múzeum a tiež Vlastivedné múzeum. Samozrejme, netreba snáď dodávať, že aj v tomto prípade ide o národnú kultúrnu pamiatku.

 

V zlatom meste

Aj naďalej zostávame v historickom prostredí banských miest a tentokrát navštívime Kremnicu. Aj tu sa totiž nachádza mestský hrad a to by v tom bol čert, keby sme ho nechali bez povšimnutia. Kremnický mestský hrad je vlastne komplexom stredovekých budov rôzneho účelu, ktoré vznikali postupne v priebehu troch storočí, a to od polovice 13. do konca 15. storočia. V súčasnej dobe je teda len veľmi ťažké povedať, ako hrad pôvodne vyzeral. Čo však s istotu vieme, je fakt, že na mieste dnešného hradu sa nachádzal románsky kostol s cintorínom a karnerom.

Koncom 14. storočia vyrástlo okolo kostola opevnenie, do ktorého sa postavil palác komorského grófa. Pri ňom sa nachádzalo skladisko na bezpečné uloženie vydolovaného zlata a mincí vyrazených v mincovni. Postupom času v hradnom areáli pribúdali ďalšie stavby a v období vrcholnej gotiky bola ustálená definitívna podoba hradu, čiže taká, ako ju poznáme aj dnes. A čo sa v kremnickom mestskom hrade nachádza v súčasnosti? Nuž, čo iné by sme v tejto národnej kultúrnej pamiatke mohli nájsť, ako Múzeum mincí a medailí, no nie?

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa