Nový Zéland a Hobitov nájdete aj na Slovensku

2012-07-09 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Krajina protinožcov, Maoriov či Pána Prsteňov - aj tak možno nazvať Nový Zéland, ktorý svojou jedinečnou klímou, faunou a flórou vábi na svoje zelené pahorky množstvo cestovateľov. Aby ste na vlastnej koži zažili Nový Zéland či fantazijný Hobitov, už nemusíte letieť cez pol zemegule. Stačí navštíviť farmu pri obci Modrová.



Novozélandská príroda je fascinujúcim lákadlom pre nejedného zvedavca, málokto však disponuje takými prostriedkami, aby ju mohol navštíviť. Aj veterinár Miloš Minár a učiteľka Bernardína Jedličková sa chceli presťahovať na Nový Zéland. Nakoniec sa však rozhodli vytvoriť si svoj vlastný na Slovensku.

15-hektárový areál nesúci názov Zoo farma Modrová je viac ako iba obyčajná zoologická záhrada. Na rozsiahlych pastvinách i v menších výbehoch tu nájdete pre naše geografické pásmo netypickú zver, ktorá predstavuje hospodárske zvieratá chované na Novom Zélande, a tento netradičný výber zároveň reprezentuje všetky kontinenty.

Severnú Ameriku symbolizuje bizón, Južnú zase lama, škótsky horský dobytok Európu, búrsky cap Afriku, ťava Áziu, Austráliu predstavujú klokany a Nový Zéland je zastúpený ovcami Romney.

O všetky zvieratká sa chovatelia starajú podľa tradičných postupov známych z ďalekej Oceánie. Stretnete ich vo voľnej prírode a mnohé z nich môžete pohladiť, odfotiť sa s nimi či pomôcť s kŕmením.

S dodržiavaním exotických zvyklostí im pomáha aj prítomnosť Maoriov, pôvodných obyvateľov Nového Zélandu, ktorí už niekoľkokrát farmu navštívili a boli dlhodobými hosťami v maorijskej osade, ktorá je súčasťou areálu farmy. Tradičné domčeky i ukážky loveckých pascí s náučnými tabuľami popisujúcimi ich účel sú zasadené do lesného prostredia, ktoré je nápadne podobné tomu pre Maoriov prirodzenému.

Súčasťou pobytu Maoriov na Slovensku bývajú vystúpenia na farme i v jej okolí, počas ktorých potomkovia pôvodných novozélandských obyvateľov ukazujú Slovákom svoje zvyky a rituály. S množstvom tetovaní i tradičným bojovým maskovaním predvádzajú svoje hudobno-tanečné vystúpenia prezentujúce život ich domorodých predkov.

Zaujímavou súčasťou farmy je časť areálu venovaná filmovej verzii fantasy príbehu Pán Prsteňov, ktorá bola natáčaná práve na Novom Zélande. Na zelených pahorkoch sa vynímajú okenice „hobitích dier“ a pod vrcholom iba kúsoček od tajomného lesa má svoje čestné miesto režisérska stolička Petra Jacksona, ktorá tu stojí ako trón nad panstvom filmovej Stredozeme.

Obec Modrová nájdete 13 km od Piešťan iba kúsok od lyžiarskeho strediska Bezovec. Počas hlavnej sezóny od mája do septembra je Zoo farma Modrová otvorená každý deň, v ostatných mesiacoch ju môžete navštíviť cez víkendy a sviatky.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa