Najlepšie cyklotrasy na Slovensku: Spoznajte krásu domoviny zo sedla bicykla

2020-07-28 00:00:00 |   |    | 

Podľa odborníkov nás čaká horúce leto s minimom zrážok, takže sa môžeme smelo pustiť do plánovania aktívnych výletov. Tentoraz potešíme fanúšikov cyklistiky. Vybrali sme pre niekoľko najkrajších cyklotrás, ktoré vám ukážu čaro našej krajiny. Môžete ich spojiť aj do jednej dlhšej dovolenky, ktorá vás pomocou prestávok v niektorých mestách a v kombinácii s čiastočnou dopravou autom alebo vlakom prevedie naprieč celým Slovenskom.



 

Okolo Liptovskej Mary

Začíname cyklotrasou, ktorá je vhodná pre celé rodiny. Ak sa nachádzate na dovolenke pri Liptovskej Mare, toto je ideálna príležitosť na rozhýbanie sa. Začať môžete pri známom akvaparku, od ktorého budete prechádzať okolo celej vodnej priehrady. Čaká vás 37-kilometrová trať, ktorá vedie nenáročným terénom a po asfaltovej ceste. Urobiť si môžete viacero zastávok, napríklad pri archeoskanzene či kempingu s obľúbenou reštauráciou a zvyšok dňa už môžete leňošiť v Liptovskom Trnovci, kde majú najlepšie prístupnú pláž pri Liptovskej Mare. Trasu si môžete sťažiť odbočkou na Lúčky alebo do Ružomberka, cez ktorý prejdete až do Vlkolínca.

 

Bajkom k tajchom

Oblasť okolo Banskej Štiavnice združuje množstvo vzácnych pamiatok a úžasnú prírodu. Vďaka tomu vznikol nápad projektu Bajkom k tajchom, ktorý spája niekoľko cyklotrás v tomto regióne. Tie sa rozdeľujú na štyri hlavné časti, ktoré sa nachádzajú v oblastiach Hodrušská, Belianska, Vyhnianska a Banskoštiavnická. V nich nájdete aj niekoľko menších okruhov, ktoré ponúkajú rôzne obtiažnosti. Jednotlivé chodníky sú prispôsobené tak, aby ste si na nich mohli vždy pozrieť nejakú pamiatku a oddýchnuť pri nejakom peknom prírodnom mieste. Veľa z nich vedie k obľúbeným tajchom, ktoré sú charakteristické pre tento región. Hornaté prostredie umožňuje aj adrenalínové jazdy na horskom bicykli po lesných prírodných chodníkoch.

 

Sliezsky dom

Na dĺžku ide síce o najkratšiu trasu, ale na výkon o najťažšiu. K Sliezskemu domu vás čaká 7 kilometrov stúpania. Začínate v Tatranskej Polianke, prejdete cez spodnú lesnú časť a potom sa už dostanete do Velickej doliny. Od tohto momentu sa ocitnete akoby v horskom raji. Veľkou výhodou je, že cesta je asfaltová, čo vám ušetrí veľa síl. Na vrchole sa dostanete až k známemu hotelu, od ktorého máte tú najkrajšiu vyhliadku na Gerlachovský štít. Taktiež sa budete nachádzať v blízkosti Velického plesa, ktoré vám ponúka príjemné miesto na relax.

 

K Štefánikovej mohyle

Z Bratislavy vedie menej náročná cyklistická trasa, ktorá vás zavedie na púť našou históriou. Začnite ju v Ivanke pri Dunaji, odkiaľ už smerujte ku známej Štefánikovej mohyle. Prechádzať budete najmä popri brehu Malého Dunaja, takže sa môžete tešiť na veľmi príjemné a pokojné prostredie. Veľkou výhodou je, že trasa vedie po asfaltových chodníkoch, ktoré len v malom úseku prejdú na cestu používanú autami. Na konci vás čaká fyzicky mierne náročnejší výstup až ku samotnej mohyle. Cestou naspäť pôjdete opäť popri rieke a v Ivanke pri Dunaji si môžete urobiť prestávku pri miestnom kaštieli.

 

Pezinok – Veľká homoľa

Milujete históriu, víno, peknú prírodu a máte dobrú kondíciu? V tom prípade zájdite do Pezinka a pripravte sa na 30 kilometrov dlhý okruh, ktorý prechádza Malými Karpatami. V závislosti od vašich cyklistických zručností vám to aj so zastávkami môže trvať približne pol dňa. Postupne budete prechádzať od Pezinka, cez Pezinskú Babu až po rozhľadňu Veľká homoľa. Počas cyklotúry si môžete urobiť zachádzku k hradu Červený Kameň alebo do známej vinárskej firmy, kde si vychutnáte príjemné občerstvenie. V tomto regióne sa nachádza aj kratšia 15-kilometrová trasa z Dubovej, odkiaľ sa dostanete k ďalšej krásnej rozhľadni Kukla. Po celý čas sa môžete tešiť na cyklotúru nádhernou prírodou, ale buďte pripravení aj na náročnejšie lesné cesty.

 

Okruh po Tokaji

Pokiaľ si chcete vychutnať jednoduchšiu cyklistiku v krásnom regióne a s príjemným bonusom navyše, vyberte sa do Tokaja. Miestna trasa vedie popri známych viniciach, ktoré pripomínajú Toskánsko alebo iné známe vinárske regióny. Začína sa v obci Černochov, prejdete postupne popri viniciach a malej vodnej nádrži a potom si vychutnáte vyhliadku až do Maďarska. Po ceste si môžete dopriať zastávky, počas ktorých si v malých vinárstvach dáte ochutnávku nápoja kráľov. Opýtajte sa domácich, ktorí vám odporučia malé rodinné vinice s ich vlastnou produkciou.

 

Vážska cyklomagistrála

Jedna z najstarších cyklotrás na Slovensku prechádza z trnavského až do žilinského regiónu. Pôvodne viedla aj po cestách pre automobily, podľa nového projektu chcú prepojiť tieto kraje pomocou špeciálnej trasy, ktorá povedie iba po cyklochodníkoch a ponúkne športovcom viac pohodlia a bezpečia. Merať by mala vyše sto kilometrov. Stará magistrála začína v Hornej Strede, niektorí uprednostňujú štart v Piešťanoch pri Kolonádovom moste. Potom postupne prechádzate celým regiónom a jej koniec je až v Strečne, kde sa už môžete napojiť priamo na oravskú cyklistickú trasu. Väčšina cesty je stredne náročná a môžete si ju rozdeliť na viacero úsekov so zastávkami pri známych pamiatkach.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa