VÝLET V Tatranskej Lomnici otvorili botanickú záhradu

2008-05-09 10:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Expozícia tatranskej prírody Štátnych lesov TANAPu v Tatranskej Lomnici včera otvorila svoje brány návštevníkom.



Do polovice septembra ponúka na ploche necelých troch hektárov 290 rôznych bylín a drevín typických pre podhorské lúky, lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa.

V botanickej záhrade sa ako prvé objavili už v polovici marca svetlofialové kvietky šafranu spišského, postupne sa k nim pridávajú žlté kvety chudôbky vždyzelenej a fialové kalichy ponikleca slovenského.

"Najfarebnejšia je v máji a júni. V júli a auguste, keď letná turistická sezóna vrcholí, býva už väčšina rastlín odkvitnutá. Leto v horách je krátke. Ranné mrazy a prvý sneh nie sú zriedkavé už koncom augusta. Tomu sa prispôsobili aj rastliny. V krátkom vegetačnom období sa niektoré pripravujú na rozkvitnutie už pod snehom, aby čo najskôr vytvorili semená a zabezpečili si vlastnú reprodukciu," informovala manažérka expozície Zuzana Kyselová.

 
Turisti nájdu v botanickej záhrade napríklad mak tatranský, endemický druh Tatier a Fatry (rastie výlučne v týchto horstvách), práve kvitnúcu vzácnu skalokrásku pyrenejskú, trávničku alpínsku a vičenec horský vyskytujúce sa v Tatrách len v jednej lokalite. Z glaciálnych reliktov rastie v botanickej záhrade dryádka osemlupienková, lomikameň ovisnutý, turička jednoduchá a ostrička myšia. Ako posledná rozkvitá astra spišská.
Milovníci skalničiek si môžu v záujme ochrany prírody TANAPu kúpiť sadeničky a semená tatranských rastlín a drevín priamo v botanickej záhrade.

V tomto roku ponúknu ŠL TANAPu vyše 60 druhov rastlín, medzi ktorými nebude chýbať najžiadanejší plesnivec alpínsky, silenka bezbyľová, lomikameň metlinatý, zvonček maličký, klinček ľadovcový, veternica narcisokvetá, klinček včasný, dryádka osemlupienková či horec.

Štátne lesy TANAPu žiadajú verejnosť o pochopenie, keďže v botanickej záhrade pokračuje rekonštrukcia zavlažovacieho systému a práce budú prebiehať aj počas návštevnej sezóny.


Zdroj/autor: šltanap,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa