Na hrade Krásna Hôrka

2011-02-09 16:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Hrad Krásna Hôrka je dominantou gemerského regiónu a nachádza sa v Krásnohorskom Podhradí.



Patrí k jedným z najstarších a najzachovalejších hradov na Slovensku s pôvodnými interiérmi.

Hrad Krásna Hôrka a celý jeho areál sa zachoval v pôvodnom stave, vrátane súkromných múzeí, ktoré budovali jeho niekdajší majitelia - Andrássyovci. V roku 1961 bol hrad vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.
 
História hradu je spojená s históriou horného Gemera. Spája sa s jeho nerastným bohatstvom. Strážny hrad Krásna Hôrka postavili v 13. storočí na dôležitej obchodnej ceste vedúcej zo Sedmohradska cez Košice na Spiš a do Poľska.

Začali ho stavať Bebekovci, ktorí patrili k zámožnej stredovekej šľachte. V stavbe pokračovali dočasní vlastníci hradu Máriássyovci a potom znova Bebekovci, ktorí tu vládli od polovice 13. storočia až do roku 1566.

V 17. storočí sa stal sídlom župy a bol prebudovaný na honosné renesančné sídlo. Roku 1817 hrad vyhorel a jeho ďalší majitelia Andrássyovci v ňom po renovácii umiestnili rodové múzeum, ktorého základom sa stali pôvodné historické interiéry a zbierky.

V podhradí sa nachádza mauzóleum rodiny Andrássyovcov a obrazáreň so zbierkou portrétnej tvorby 18. - 19. storočia v Uhorsku.

Interiéry hradu zariadené s pôvodnými kusmi nábytku a predmetmi z ich bohatých zbierok sú od roku 1910 sprístupnené verejnosti. V hradnej kaplnke je vystavené prírodne mumifikované telo grófky Žofie Serédyovej, manželky jedného z majiteľov hradu.

Od roku 1945 je hrad Krásna Hôrka majetkom štátu a v posledných desaťročiach bol komplexne zreštaurovaný. V súčasnosti je, podobne ako mauzóleum a kaštieľ v Betliari, expozíciou Múzea Betliar.

Na hrade môžete vidieť pôvodnú hradnú kuchyňu so zaujímavým obrazom Božieho oka, ktoré malo zabrániť krádežiam v duchu zásady Božie oko všetko vidí...., ďalej unikátne tzv. basetové rohy vystavené v malom hudobnom salóniku. Pri prehliadke horného hradu a severozápadnej bašty uvidíte vystavený pozoruhodný pohrebný koč grófky Františky, manželky Dionýza Andrássyho.

Prehliadková trasa pokračuje v starých bebekovských objektoch a v gotickej veži, kde sú sústredené zbrane a brnenia prevažne zo 16. a 17. storočia. Medzi vzácnu expozíciu patria aj zbierky historického nábytku, zväčša z 18. a 19. storočia. Pozrieť si tu môžete aj portréty členov rodu, žánrové maľby, pietne múzeum grófky Františky, rodinnú kryptu a veľa ďalšieho.

 

Aktuálne: Rekonštrukčné práce na hrade Krásna Hôrka od 27. 9. 2010 do 29. 4. 2011

V súvislosti s realizáciou prioritných projektov na hrade Krásna Hôrka prebiehajú rekonštrukčné práce v priestoroch Gotického paláca a reštaurátoské práce na vstupnom hradnom portáli.  

 

 

Hrad Krásna Hôrka
SNM – Múzeum Betliar
Kaštieľna 6
049 21 Betliar
Tel.: +421 58 798 31 18
Fax: +421 58 798 31 94 
E-mail:
betliar@snm.sk
Web: www.snm.sk

 

 

Zdroj/autor: snm, krasnohor.podhradie, drom

VIDEO Hrad Krásna Hôrka



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: snm.sk

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa