33 najkrajších cyklotrás juhozápadným Slovenskom

2012-10-11 15:00:00 |   |    | 

Priaznivci cykloturistiky sa môžu tešiť z prvej špeciálnej knihy. Jej názov Najkrajšie cyklistické okruhy juhozápadného Slovenska prezrádza lokalitu, ktorá zahŕňa Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj.



Okrem popisu s rôznymi historickými a prírodnými zaujímavosťami je každá trasa presne označená na mape v kilometrových a časových úsekoch, s náročnosťou stúpania a prevýšenia. Na vyše 200 stranách tento sprievodca dáva na výber turistickým záujemcom okruhy pre rodiny s deťmi, nenáročných cestných cyklistov či športujúcich na trekingových alebo horských bicykloch.

Najatraktívnejšími územiami juhozápadného Slovenska pre cykloturistiku sú Malé Karpaty, viaceré pahorkatiny a lužné lesy v blízkosti Dunaja, Moravy a Malého Dunaja. Aj hrádze viacerých riek ponúkajú vhodné možnosti na bicyklovanie, tiež lesy Bielych Karpát, Považského Inovca či Tribeča. Práve do týchto miest autori situovali väčšinu trás.

Zrejme najpopulárnejšia z nich je po oboch stranách dunajskej hrádze, kde je od Mosta Lafranconi v Bratislave po Čunovo doslova cyklistické a korčuliarske korzo. Rovinatý 68-kilometrový okruh s celkovým prevýšením deväť metrov vedie územím troch krajín. Možno na ňom navštíviť vojenský bunker, Trojmedzie pri rakúsko-slovensko-maďarskej hranici a cez ďalšie historické zaujímavosti prejsť do Bergu, Kittse, Rajky, Čunova do Petržalky.

Milovníci prírody si vychutnajú 27-km okruh okolo Devínskej Kobyly, kde žije asi 600 druhov motýľov a rovnaký počet vyšších rastlín, z nich 22 je chránených. Lúčne scenérie, lesné úseky i tiché riečne zákutia poskytuje 57-km okruh Nivou Moravy. Po nej možno navštíviť "malé Versailles", prepychový šľachtický zámok Schloss Hof z roku 1771, ktorý bol letným sídlom cisárovnej Márie Terézie.

Na tejto trase je na 21-km úseku náučný chodník so 16 informačnými tabuľami v pohraničnom pásme, do roku 1989 nedostupnom. Paradoxne politicky motivovaná ochrana územia umožnila zachovanie vzácnych prírodných ekosystémov.

Nedávnym otvorením cyklomosta v Devínskej Novej Vsi cez rieku Morava možno robiť niekoľko okruhov, ktoré spájajú Slovensko s Rakúskom a vedú k rôznym zaujímavostiam.

 

Najkrajšie cyklistické okruhy

Autor: Daniel Kollár, František Turanský

Vydavateľstvo: Dajama

Rok vydania: 2012

Počet strán: 208

Cena: 12,71 eur

 

Zdroj/autor: tasr, dajamabooks.sk, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa