Banskú Bystricu obklopovali obranné hradby: Mäsiarska bašta sa zachovala dodnes

2024-04-07 21:00:00 |   |    | 

Mesto Banskú Bystricu v minulosti obklopovali obranné hradby, ktorých súčasťou bolo aj osemnásť bášt. Dnes sa ich už podarilo uchovať len sedem a z nich najznámejšia je Mäsiarska, ktorú mali na starosti členovia miestneho mäsiarskeho cechu.



 

Protiturecké vartovky

Najstaršie časti mestského opevnenia sa začali stavať už v 15. storočí, počas tureckej hrozby však bolo obranu treba posilniť, a tak v 16. storočí vybudovali aj tzv. vartovky, z ktorých pomocou ohňa varovali zvyšok mesta pred útokmi. Štandardne mali výšku osem metrov a v hornej časti vyhliadkovú plošinu, aby mali strážcovia výhľad na čo najväčšiu časť okolia. Pôvodne boli tieto stavby drevené, neskôr ich prestavali na kamenné, aby boli odolnejšie v prípade útokov. Dokopy bolo spolu s nimi v opevnení až osemnásť veží a deväť brán, ktoré nadväzovali na hlavné ulice.

 

Meno dostávali podľa cechov

Zaujímavý príbeh sa skrýva za výberom názvov jednotlivých bášt. Mesto totiž nemalo peniaze, a tak investovalo najmä do múrov. Vartovky alebo obranné veže potom platili jednotlivé cechy, ktoré pôsobili v Banskej Bystrici. Tie potom mali na starosti aj ich obranu. Za dnes najznámejšiu Mäsiarsku baštu tak vďačíme cechu mäsiarov a okrem nej bola v meste napríklad aj Farská, Pisárska, Banícka, Zlatnícka, Zámočnícka či Pekárska obranná veža. Názvy niektorých z nich sa však časom zmenili.

 

Pretekal tadiaľ Hron

Mäsiarsku baštu sa neskôr podarilo výborne zrekonštruovať. V exteriéri má v súčasnosti takmer rovnakú podobu ako v dávnej minulosti, no predsa sú tu určité odlišnosti. Kedysi totiž práve v týchto miestach pretekala rieka Hron. Cez ňu viedol Horný most, ktorý predstavoval jedno z hlavných spojení s centrom. Ten drevený bol však v zlom stave, preto ho museli na začiatku 20. storočia nahradiť betónovým. Nakoniec sa ale nepodarilo uchovať ani scenériu so žblnkotajúcou riekou, pretože v súčasnosti už Hron týmto starým korytom nepreteká.

 

Prevádzkujú v nej reštauráciu

Jedným z dôvodov, prečo sa podarilo uchovať Mäsiarsku baštu až dodnes, je jej poloha. Nachádza sa totiž v blízkosti pamätníka SNP, kadiaľ sa premelie veľa turistov, a tak v nej pred niekoľkými zriadili reštauráciu. Keďže však aj po obnove zostala základná architektúra bývalej vartovky zachovaná, naďalej patrí medzi cenné historické pamiatky. Najlepšie na nej uvidíte, ako v minulosti vyzerali takéto obranné veže v našom regióne.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa