Peklo na Zemi: Najšpinavšou riekou sveta je Buriganga

2020-05-03 00:00:00 |   |    | 

Bangladéšska Buriganga bola kedysi klasickou riekou, dnes je však považovaná za najšpinavšiu na svete. Mŕtva stoka je plná odpadkov a chemikálií, no miestni do nej ďalej hádžu všetko nepotrebné. A o kúsok ďalej ju využívajú ako zdroj pitnej vody.



 

Rieka Buriganga lemuje juhozápadný okraj Dháky. Už v roku 1610 bola hlavným zdrojom pitnej vody a jej brehy miestom rušného obchodovania. Obrovský ekonomický význam má pre mesto doteraz. Slúži totiž ako rušná dopravná tepna, keď sa po rieke plavia lode a člny do ďalších častí krajiny.

To, čo ich pasažieri vidia, však určite oku nelahodí, Buriganga je totiž neskutočne znečistená. Priamo z nákladných lodí sem totiž vyhadzujú hnijúce ovocie, zeleninu či ryby. V rieke však plávajú aj mŕtve telá iných zvierat, smetie z domácností, zdravotnícky odpad, plast a olej. Obyvatelia Dháky denne vyprodukujú až 4.500 ton pevného odpadu a väčšina končí práve v Burigange.

Najväčším problémom je ale odpad z mlynov a tovární na brehu riek, ktoré chemikálie ako kadmium, chróm či ortuť bez akejkoľvek úpravy vypúšťajú priamo do koryta. Podľa údajov bangladéšskeho Oddelenia životného prostredia len z garbiarní putuje do vody každý deň neskutočných 21.600 kubických metrov toxického odpadu.

Denne sú následkom znečistenia vystavené takmer štyri milióny ľudí. V minulosti sa síce skupina enviromentalistov pokúsila vytvoriť hliadku, ktorá by Burigangu a ďalšie rieky strážila, bangladéšska vláda však nerobí v podstate nič, aby vypúšťaniu odpadu do vody zabránila. A tak zostáva Buriganga naďalej najznečistenejšou riekou sveta.

 

Ďalšie fotografie nájdete v GALÉRII.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa