Smaragdové jazero vám svojou krásou vezme dych a voda v ňom lieči

2023-08-31 09:00:00 |   |    | 

Cchajmadská panva je zaujímavá prírodná oblasť v Číne. Uprostred planiny sa nachádza klenot v podobe Smaragdového jazera, ktoré už z diaľky vyniká vďaka svojej výnimočnej farbe. Ľudia tam často prichádzajú na prechádzky, ale aj na ulovenie zaujímavých záberov do svojho archívu.



 

Hra svetla a minerálov

Smaragdové jazero ponúka veľmi zaujímavý úkaz. V jeho blízkosti je pohorie, ktoré sa krásne vyníma na pozadí. Pred vami je zase nádherná smaragdovo zelená vodná plocha, okolo ktorej sa vinie chodník na prechádzanie. Každý, kto toto miesto navštívi, vychvaľuje jeho atmosféru. Vládne tam úplný pokoj, počujete len zvuky prírody a pred vami sa rozprestiera oku lahodiaca krása. Voda má takéto zvláštne sfarbenie kvôli jedinečnej zmesi minerálov. Nachádza sa v nej napríklad magnézium, sodík, bór, bróm či rubídium. Často sú to len malé stopové prvky, no ich kombinácia vytvorila takéto majstrovské dielo prírody.

 

Rozprestiera sa na ploche 26 km2

Voda v Smaragdovom jazere prináša aj zdravotné benefity. Rovnako ako prechádzky pri mori, aj v tomto prípade pomáha na dýchacie problémy. Vďaka zloženiu minerálov prečisťuje dýchacie cesty a vdychovanie tunajšieho vzduchu je výborné pre ľudí s astmou či rôznymi alergiami. Jazero sa rozprestiera na ploche 26 km2. Okolo veľkej časti brehu sa môžete prejsť a obzrieť si rôzne miesta jazera. V niektorých lokalitách je plytké, inde dominuje krásny smaragdový odtieň. V jednom úseku blízko vodnej plochy vedie cesta pre autá, ktorá ponúka ďalšiu krásnu vyhliadku.

 

Uvidíte tam strom i srdce z vody

Smaragdové jazero nie je jedna veľká vodná plocha. Nájdete tam viacero miest, kde je vidieť kúsky soľných usadenín. Tie ako keby vytvárali malé kúsky pobrežia, po ktorých sa môžete prejsť. Z vizuálneho hľadiska to vytvára veľmi zaujímavé obrazce. Domáci sa preto počas prechádzok radi zabávajú tým, že sa snažia nájsť v jednotlivých štruktúrach rôzne tvary. Najobľúbenejšia časť je v mieste, kde môžete vidieť napríklad soľný strom alebo srdce. Keď sa zase dostanete do úseku, kde dominuje najmä voda, tak tam môžete pozorovať zaujímavý efekt zrkadlenia, pri ktorom sa na hladine odráža obloha a vyzerá to tu magicky. Počas daždivých dní sa však jazero trochu mení. Vtedy v dôsledku chemickej reakcie nemá voda natoľko smaragdový odtieň a je trochu mútnejšia.

 

V panve je dokopy 30 takýchto jazier

Po celej Cchajmadskej panve sa nachádza dokopy až tridsať takýchto smaragdových jazier. Niektoré sú menšie a počas veľmi suchých období takmer neviditeľné. Vo všetkých z nich sú bohaté ložiská soli, preto tam objavíte aj miesta, kde v súčasnosti toto najpoužívanejšie dochucovadlo ťažia. Domáci soľ z jazera využívajú aj na iné účely. Výborne sa im osvedčila napríklad pri hnojení pôdy, keďže rastlinky vďaka tomu rastú rýchlejšie a tunajší vedci ju chcú časom zakomponovať aj do priemyslu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa