Ruskí dobrovoľníci odvážajú túlavé psy, v Burjatsku im hrozí smrť

2024-03-14 09:00:00 |   |    | 

Vlani v júli začal v Rusku platiť federálny zákon, ktorý umožňuje miestnym parlamentom rozhodovať o tom, ako naložiť s túlavými zvieratami. Podľa jeho autorov je cieľom ochrana ľudí pred útokmi pouličných psov. Ochrancovia zvierat však tvrdia, že úrady fakticky legalizovali hromadné zabíjanie túlavých zvierat. Zákon doteraz schválilo päť regiónov - Burjatsko, Altajská republika, Zabajkalský kraj, Magadanská a Astrachanská oblasť. Napísal to ruský server Meduza, ktorý publikoval fotoreportáž z UlanUde od portálu Bereg o záchrane psov, ktoré dobrovoľníci urýchlene odvážajú preč.



 

Začiatkom januára v útulku Ananda, ktorý je najväčší v celom Burjatsku av ktorom žije približne 2000 psov, pracovníci veterinárnej správy utratili 18 zvierat, píše Bereg. Ostatné zvieratá sa teraz snažia zachrániť dobrovoľníci z miestnej charitatívnej organizácie Sobaka sčasťja (Pes šťastia). Odvážajú ich do regiónov, kde nie je dovolené zvieratá usmrcovať. Niektoré putujú priamo do rodín, ktoré sa dobrovoľníkom pre nich podarilo nájsť, iné k dočasným pestúnom či do útulkov.

Poslednú nedeľu dobrovoľníci pripravovali na evakuáciu ďalších 11 zvierat. Pred cestou pritom každého psa vyfotia, vyplnia jeho doklady a skontrolujú čip. "Už sme odtiaľ vyviezli asi 140 psov, a to len náš fond," povedala jedna z ochrankýň zvierat, ktorá sa volá Stella. Za niekoľko týždňov sa podľa nej rozhodlo organizácii pomôcť mnoho ľudí, pomáhajú psy pripraviť na cestu alebo ich prevážajú v autách na stanicu. V inej časti Ruska sa im snaží pomôcť napríklad Irina Moskalenková z Krasnojarska, ktorá s pomocou ďalších dostala do svojho regiónu z Ulan-Ude 36 psov. Šesť z nich našlo novú rodinu.

"Myslím, že nový zákon vôbec nepomôže (znížiť počet túlavých psov v Burjatsku), jednoducho preto, že sa nepracuje s obyvateľstvom. Zvykli si u nás zaobchádzať so zvieratami nedbalo," upozorňuje Stella a spomína napríklad nedostatočnú sterilizáciu zvierat alebo odhodené krabice so šteňatami. "Ľudia si nemyslia, že sú za to zodpovední," dodala.

Ďalšia dobrovoľníčka - Darja - serveru Bereg povedala, že zoznam dôvodov na utratenie psov je vo federálnom zákone veľmi kusý - buď ide o choroby, ktoré sú pre zvieratá i ľudí smrteľné, ako je besnota, alebo o ukončenie utrpenia nevyliečiteľne chorého zvieraťa. "Ak je liečiteľné, nemožno ho zabiť. Musí sa liečiť. V regionálnom zákone sa prijateľnými dôvodmi na utratenie zvieraťa stal jeho vek alebo chatrný zdravotný stav, ktorý vyžaduje liečbu. Je to gumový zoznam, do ktorého sa zmestí takmer každý pes," myslí si Darja a dodáva, že dobrovoľníci nevedia, čo nastane ďalší deň.

Správkyňa útulku Ananda pritom upozorňuje, že psy v ňom umiestnené sú majetkom obce, hoci na ne úrady vlani v auguste prestali prispievať. "Niekoľko mesiacov sme ich držali, aby neumreli od hladu. A (teraz) náš riaditeľ dostal príkaz začať pracovať (psy utrácať), aby sme splnili zákon," popísala Nargiza Muminovová, ktorá zároveň upozornila, že má útulok finančné problémy. Ona sa napriek tomu rozhodla nechať prepísať všetkých psov z útulku na seba, aby ich zachránila od predčasnej smrti.

"Ale neviem, ako ich udržím... Je otvorené obrovské množstvo zbierok, (ľudia) vystavujú naše fotografie a videá... Vyberajú sa milióny, ale ku psom sa z týchto peňazí nedostala ani kopejka," rozpráva Muminovová, podľa ktorej situácia vyvolala v Rusku pozdvihnutie a solidaritu. "Ale až všetko utíchne, budem mať stále 2000 psov," dodala. "Všetci vieme, že sa psy v nasledujúcich piatich rokoch neminú, vzhľadom na to, že obyvatelia ich nesterilizujú, púšťajú ich venčiť samotné a šteňatá vyhadzujú v škatuliach. Ľudia budú naďalej dodávať psy na ulicu," predpovedala.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / Meduza

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa