Nočná mora na letisku: Toto sú najnepríjemnejší cestujúci, patríte k nim aj vy?

2019-02-19 00:00:00 |   |    | 

Cestovanie lietadlom predstavuje veľa napätia. Keď sa do toho primiešajú ľudia, ktorí sú mimoriadne nepríjemní, nervozita sa začne ešte viac stupňovať. Možno si to ani neuvedomujete a pokojne medzi nich môžete patriť aj vy.



 

Spomaľovači na kontrolách

Pre ľudí, ktorí takto cestujú po prvýkrát, máme všetci pochopenie. Na letisku je pre nich všetko nové a do toho sa ešte navyše primieša stres z toho, ako bude prebiehať let. Keď majú problém na kontrole, tak im často ochotne poradíme a snažíme sa im to nejako uľahčiť. Podstatne horší sú svetaznalí cestovatelia, ktorí trávia na letiskách a v hoteloch viac času ako u seba doma. Pre nich nie je prechod kontrolou žiadnym problémom a presne tak sa okato správajú. Potom však na niečo zabudnú a snažia sa všetkých povýšenecky presvedčiť, že predsa pri lete z New Yorku to nebol problém a musia im to prepáčiť aj teraz. Vtedy ste hneď svedkami nepríjemnej scény, ktorá len predlžuje odbavovanie a spomaľuje vás pri ceste ku bráne.

 

Pretláčajúci sa pri páse s batožinou

Systém preberania batožiny je jednoduchý a všetkým cestujúcim viac ako jasný. No potom tam príde jeden netrpezlivec, ktorý sa možno ponáhľa, ale zabudne sa postaviť na začiatok tohto zariadenia. Keď sa kufre pustia do pohybu a v diaľke zrazu uvidí ten svoj, tak sa neohrabane prediera dopredu, aby ho uchytil čo najskôr. Stačilo by pritom počkať len pár sekúnd a pohodlne by batožina prišla pred neho bez rušenia ostatných cestujúcich.

 

Prichádzajúci na posledné výzvy

Nikto nemá rád meškanie. Po prílete máme väčšinou do minúty vypočítaný čas na to, aby sme stihli spoje do centra alebo iného mesta. Keď preto počujeme posledné výzvy pre niektorých cestujúcich, pomaly nás oblieva pot. Všetko by bolo pochopiteľné, keby z nejakého dôvodu prišli neskoro na letisko. Práve tie otravné typy prídu pokojne s úsmevom na tvári a kávičkou v ruke, ako keby už párkrát nepočuli svoje meno v reproduktoroch.

 

Hlasné sledovanie videí, filmov alebo hranie hier v počítači

Čas medzi prestupmi býva niekedy veľmi dlhý a krátime si ho rôznymi spôsobmi. Veľa cestujúcich sleduje v počítači nejaké videá či filmy alebo si krátia čakanie hraním hier. Zatiaľ čo väčšina rešpektuje ostatných ľudí a používa slúchadlá, niektorí sa arogantne uzavrú do svojho sveta a vysokou hlasitosťou otravujú všetkých prísediacich. Paradoxom je, že to nebýva problém len malých detí a tínedžerov, ale hocikedy sa takto pozabudnú aj dospelí ľudia.

 

Stojaci na pohyblivom páse

Pohyblivý pás je určený predovšetkým na to, aby sme aspoň trochu urýchlili presuny ku lietadlu alebo k batožine a ľahšie sme potiahli príručnú batožinu. Namiesto toho sa niekedy tieto prechádzky menia na beh cez prekážky, pretože pár cestujúcich tvrdošijne stojí a čaká, pokiaľ ich to presunie na koniec. Ešte k tomu často hrdo vedľa seba držia kufor tak, že nemáte šancu okolo nich prejsť.

 

Spiaci na sedadlách

Úmorné čakanie na ďalší let alebo veľmi skoré ranné odlety so sebou prinášajú množstvo ospalých cestujúcich. Tí bezohľadnejší sa nestarajú o ostatných a spokojne si ľahnú tak, že zaberú niekoľko sedadiel. Nezaujíma ich, že niektorí ľudia si nemajú kde sadnúť. Oni preto musia postávať alebo nútene pôjdu radšej do kaviarne, aby nemuseli iba nervózne pochodovať okolo sedačiek a čakať, kedy sa niečo uvoľní.

 

Opití

Stres z lietania alebo iba krátenie dlhej chvíle. Niektorí cestujúci prichádzajú ku lietadlu viditeľne podgurážení a svojimi otravnými rečami znepríjemňujú život všetkým, na ktorých sa prisajú. Horšou alternatívou je iba situácia, keď musíte vedľa takéhoto človeka sedieť rovno v lietadle.

 

Kričiace deti

Plač a krik malých cestujúcich v lietadle je síce nepríjemný, ale musíme s tým počítať, pretože drobci ťažko znášajú takéto zmeny tlaku. Oveľa horšie sú tie deti, ktoré robia z letiska džungľu a nedajú vám šancu na to, aby ste si trochu oddýchli. Rodičia namiesto upozornenia a zabavenia ich pozornosti iba čítajú časopis a je im jedno, čo tam ich potomkovia robia a koľko ľudí už na nich viditeľne zazerá.

 

Cestujúci s batožinou nad limity

Váhu príručnej batožiny občas nedodrží každý z nás. Toto väčšina spoločností nesleduje a v prípade núdze sa nebudete hádať o jeden či dva kilogramy navyše, lebo to viete rýchlo vyriešiť. Potom sú tu však tie typy, ktoré prídu s väčším kufrom, ruksakom na chrbte a okrem toho v rukách držia niekoľko tašiek s darčekmi z duty free zóny. Každý vie, aké divadielko bude nasledovať a koľko sa budú dohadovať so stewardmi, ale aj tak v tomto momente hrajú úlohu nič netušiacich turistov.

 

Tí, ktorí si vyzúvajú topánky

Zákonom schválnosti je, že si od topánok nikdy nechce oddýchnuť človek, ktorý si umyl nohy najneskôr pred pár hodinami. Už tradične si ich vyzúvajú tí, ktorí majú za sebou dlhé cesty, na ktorých sa nemali kedy a kde umyť a ostatných cestovateľov omráčia neželanou arómou.

 

Predbiehači

Nech čakáte v rade na check in, kontrolu, do lietadla alebo na taxík z letiska, platia jasné pravidlá. Buď chcete byť niekde vpredu, a preto ste ochotní stáť dlhšie a pohodlne si vyriešite svoje záležitosti. Alebo je vám to jedno, do poslednej chvíle pokojne sedíte a postavíte sa na koniec radu. Maximálnou drzosťou je, že sa namiesto toho zrazu drzo pretlačíte dopredu a tvárite sa, ako keby ste tam stáli po celý čas, len ste si potrebovali na chvíľku odskočiť.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa