Letiská sveta: 10 netradičných atrakcií, ktoré vám na nich skrátia čakanie

2018-11-27 00:00:01 |   |    | 

Letisko je taký malý svet uprostred každého mesta. Miešajú sa tam silné emócie spôsobené odchodmi a návratmi, trávite tam dlhé hodiny čakaním na prestupy a spoznávate nových ľudí. Aby ste sa práve počas tohto času nenudili, ponúkajú vám tam rôzne služby a atrakcie, ktorými bojujú o priazeň spokojných zákazníkov.



 

Kaktusová záhrada, Singapur Changi letisko, Singapur

Medzi letmi si istotne chcete aspoň trochu oddýchnuť a zbaviť sa prípadného stresu. Na to sú najlepším liekom prechádzky v záhradách plných pekných rastlín. Jednu zaujímavú majú v singapurskom letisku. Umiestnili ju na streche terminálu 1 a otvorená je počas celej prevádzkovej doby. Pre zrealizovanie tohto nápadu potrebovali nenáročné rastliny, ktoré by vydržali ťažšie letiskové podmienky. Nakoniec sa rozhodli pre kaktusy, ktoré doniesli z rôznych kútov sveta. Dokopy je tam 100 rôznych typov a vy tak zároveň sprostredkovane spoznáte aj zaujímavé kúsky z exotických krajín. Súčasťou záhrady je bar, v ktorom si môžete posedieť pri drinku.

 

Pivovar, Mníchovské medzinárodné letisko, Nemecko

Jediný letiskový pivovar na svete nájdete v Mníchove. Nemci sú známi svojimi kvalitnými pivami, tak chceli turistom pripraviť niečo zaujímavé aj na rozlúčku s ich krajinou. Ešte pred odletom tam môžete zájsť do reštaurácie, ktorá ponúka vlastné pivo. Pripravujú najmä špeciálne druhy ako ipu alebo ale a zakladajú si na jedinečnosti svojich produktov. Časť výroby sa nachádza aj priamo v priestoroch letiska. Pre zákazníkov ponúkajú špeciálne balíčky, ktoré obsahujú 10 litrov piva a sú určené pre väčšie skupiny zákazníkov.

 

Dentálna hygiena, Medzinárodné letisko Sao Paulo Guarulhos, Brazília

Na letisku môžete dobehnúť aj resty z oblasti zdravotnej starostlivosti. V brazílskom Sao Paule majú priamo pri jednom z terminálov dentálnu kliniku. Nerobia tam síce žiadne väčšie zákroky, ale poradia vám v oblasti správnej starostlivosti. Okrem toho môžete absolvovať dentálnu hygienu, odstránenie zubného kameňa a na požiadanie vám aj vybielia chrup.

 

Sauna, Medzinárodné letisko Helsinki, Fínsko

Pokiaľ cestujete vyššou triedou, môžete sa tešiť na nadštandardné služby aj priamo na letiskách. V Helsinkách majú k dispozícii relaxačné centrum. Keď cestujúci prídu do ich špeciálneho salóna skôr, môžu si ešte pred letom oddýchnuť. Nechýba v ňom sauna, ležadlá a luxusné sprchovacie kúty.

 

Požičovňa bicyklov, Letisko Zürich, Švajčiarsko

Letisko v Zürichu sa nachádza v obklopení nádhernej prírody. Tento fakt chceli využiť aj samotní manažéri, ktorí ponúkli cestujúcim zaujímavú možnosť. Ak majú záujem, môžu si v požičovni prenajať bicykel, skatetboard alebo kolieskové korčule. Takýmto príjemným spôsobom si vyplnia voľný čas medzi letmi a aktívne si oddýchnu. Turisti, ktorí si zakúpili letenky do vyšších tried, si môžu bicykel zapožičať zadarmo.

 

Hracie automaty, Medzinárodné letisko McCarran, Las Vegas, USA

Las Vegas je známym miestom hriechu, kde hazard tvorí najväčšiu časť turizmu. Príležitosť na dobré zisky preto nestrácajú ani na letisku. Zatiaľ, čo čakáte na výdaj batožiny, môžete hneď vyskúšať šťastie a zahrať si na pripravených hracích automatoch. Dávajte si len pozor, aby ste sa pri nich nezabudli a váš kufor zatiaľ bude osamotený krúžiť po páse.

 

12-metrová šmýkačka, Singapur Changi letisko, Singapur

Čakanie na lietadlo si môžete skrátiť posedením v bare alebo reštaurácii, ale niekde máte k dispozícii podstatne zaujímavejšie možnosti. V Singapure majú 12 metrov dlhú šmýkačku, ktorá sa nachádza v termináli 3. Zaujímavosťou je, že ju využívajú viac dospelí ako deti. Takto si najlepšie odbúrajú stres a cítia sa tam príjemnejšie.

 

Knižnica a výstavy, letisko Schiphol, Amsterdam, Holandsko

Na letiskách väčšinou nájdete kníhkupectvá, v ktorých si môžete zakúpiť nejakú knihu, pri ktorej vám čas ubehne rýchlejšie. V amsterdamskom Schiphole však majú knižnicu s 1200 exemplármi, ktoré si môžete požičať a pred odletom ich vrátite späť. Knihy ponúkajú v 29 rôznych jazykoch. Okrem toho tam múzeum Rijksmuseum pravidelne organizuje dočasné výstavy umenia, ktoré môžete navštíviť bezplatne.

 

Bazén a kúpele, Medzinárodné letisko Hamad, Doha, Katar

Katarské letisko je hotovou prehliadkou luxusu. Pre náročných cestovateľov musia prispôsobiť aj ponúkané služby. Práve kvôli tomu tam vznikli veľké kúpele, ktoré ponúkajú perfektný oddych pred odletom. Cena vstupu je 37 libier, za ktoré si tam užívate niekoľko hodín komfortu. K dispozícii máte pár sáun, vírivku, dlhý plavecký bazén a lehátka, na ktorých si môžete zdriemnuť. Pokiaľ máte záujem o masáž alebo skrášľujúce procedúry, tie ponúkajú za ďalší príplatok.

 

Džungľa, Medzinárodné letisko Kuala Lumpur, Malajzia

Ak nemáte odvahu navštíviť pravú džungľu, vyberte sa aspoň do tej letiskovej. V Kuala Lumpur premenili časť terminálu na malý dažďový prales. Vo veľkom skleníku pestujú exotické rastliny a dreviny a medzi nimi nájdete dokonca aj malý vodopád. Pri prechádzke po chodníčkoch tejto džungle budete mať pocit, ako keby ste boli niekde v prírode a nie zavretí v letiskovej budove. Ideálne je to najmä pre ľudí, ktorí trpia silným stresom a potrebujú sa ho pred odletom nejako zbaviť.

Rain Forest in KLIA.jpg
By Dustin Iskandar - Rainforest in KLIA via Flickr, CC BY 2.0, Link

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa