7 najkrajších majákov na svete

2018-09-18 00:00:01 |   |    | 

Majáky vždy plnili dôležitú funkciu v lodnej doprave. Pre námorníkov boli symbolom nádeje, že sa blížia k pevnine a opäť si trochu oddýchnu od náročného spôsobu života. Zároveň boli jedným z ich dôležitých znamení, ktoré im udávali správny smer. Časom sa z nich stali ďalšie štýlové doplnky architektúry danej lokality. Mnoho ľudí si ich zamilovalo dokonca natoľko, že si tam vytvorili svoje trvalé alebo dovolenkové sídla.



 

Maják St. Joseph, Michiganské jazero, USA

Krásne majáky nenájdete len na pobreží morí a oceánov, ale aj v niektorých jazerách. V Michigane najprv vybudovali len dlhé mólo, ktoré ponúkalo vyhliadku na celé okolie. Potom sa v rokoch 1906 až 1907 rozhodli vybudovať tam aj malý maják, ktorý fungoval až do roku 2005. Následne sa ho predstavitelia mesta rozhodli zaradiť medzi chránené historické pamiatky. V súčasnosti je veľkým lákadlom pre turistov, ktorí ho vyhľadávajú najmä počas studených zimných mesiacov. Pretože čím je teplota nižšia, tým je väčšia šanca, že ho celý pokryje tenká vrstva ľadu a cencúľov, ktoré mu dodávajú dramatický, občas až rozprávkový vzhľad.

 

Prístavná veža Džidda, Saudská Arábia

Zatiaľ čo michiganský maják predstavuje klasickú stavbu tohto druhu, v Saudskej Arábii sa rozhodli zaujať modernou. Ich jedinečná budova sa nachádza v prístavnom meste Džidda. Pri prechádzke po pobreží vám ako prvá padne do oka veľká guľa na vrchole štíhlej nožičky, ktorá je postavená z betónu, železa a skla. Autori tohto majáka nechceli mať vybudovať iba jednoduchú úžitkovú budovu. Preto vo vrchnej časti vymysleli originálnu vyhliadku, z ktorej vidíte nielen na šíre more, ale aj celé centrum a okolie. V noci osvetľuje túto časť zelené svetlo, ktoré dodáva budove iný šmrnc. Zvyšok je osvietený klasickou žltou a na vrcholku sa nachádza hlavné svetlo, ktoré slúži ako navigácia pre lode.

 

Kjeungskjaer, Nórsko

Pri majákoch sme zvyknutí na to, že majú väčšinou biele fasády, aby boli dobre viditeľné aj počas dňa. Nórsky Kjeungskjaer je ale výnimočný tým, že sa rozhodli radšej pre červené sfarbenie, ktoré taktiež skvelo kontrastuje s modrou farbou mora. Táto stavba sa nachádza v blízkosti polárneho kruhu, čo so sebou prináša ďalšiu zaujímavosť. Keďže počas veľkej časti roka sú tam tzv. polárne dni, v skutočnosti sa využíva len počas šiestich mesiacov. Potom jeho svetlo nie je potrebné a slúži len na okrasu. Maják bol postavený v roku 1880, má netypický osemuholníkový pôdorys a stále je plne funkčný.

 

Bressay, Shetlandy, Škótsko

Kto raz navštívil Shetlandy, veľmi dobre vie, že sa do tejto časti Škótska musí ešte niekoľkokrát vrátiť. Krásna a divoká príroda vás prinúti úplne zabudnúť na všetko ostatné okolo vás a nechať si opantať myseľ jej krásou. Na jednom zo 115 ostrovov tejto oblasti sa nachádza maják Bressay, ktorý je výnimočný vďaka ďalším budovám, ktoré sú jeho súčasťou. V minulosti tam žil jeho správca aj s rodinou. Od roku 1989 je však maják plne automatický a odvtedy slúži už len ako príjemné dovolenkové sídlo.

 

Bengtskär, Fínsko

Zaujímavo pôsobí aj maják Bengtskär, ktorý umiestnili na nehostinnom ostrove zo žuly. Z tohto materiálu postavili aj všetky budovy, ktoré sa tam nachádzajú. Maják je súčasťou Fínska a je najvyššou spomedzi všetkých takýchto stavieb v severských krajinách. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa rozhodli rozšíriť jeho funkciu. Kvôli tomu už dnes nie je len pomôckou pre námorníkov, ale zároveň aj malou elektrárňou.

 

Garour, Island

V roku 1807 vybudovali na Islande jeden z najkrajších tunajších majákov. Vybrali preňho totiž miesto, z ktorého sa výborne pozoruje polárna žiara. Preto Garour dnes patrí k najnavštevovanejším miestam krajiny. Jeho základy majú štvorcový tvar, čo ho odlišuje od ostatných podobných stavieb. V súčasnosti sa už nevyužíva na pôvodné účely, pretože neďaleko neho postavili novší a vyšší maják, ktorý vysiela lodiam potrebné signály.

 

Ostrov Cockspur, Georgia, USA

Tento maják patrí v Amerike k tým starším. Postavili ho v roku 1839 a najprv slúžil len ako denné výstražné znamenie. Až o deväť rokov neskôr tam zaviedli elektrinu a spustili aj svetelné signalizačné zariadenie. To sa využívalo až do roku 2007, keď maják prekvalifikovali na kultúrnu pamiatku, ktorú obľubujú turisti zaujímajúci sa o netradičnú architektúru.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa